Príďte žiť sem, vyzýva škótska premiérka odporcov Brexitu

TA3 TASR
19.3.2017 08:49

Predsedníčka škótskej vlády a šéfka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeonová vyzvala ľudí v Spojenom kráľovstve, ktorí sú nespokojní s tzv. Brexitom, aby sa presťahovali do Škótska.

Príďte žiť sem, vyzýva škótska premiérka odporcov Brexitu
SITA/AP

Magnet talentu a investícii

"Príďte sem žiť, pracovať, investovať alebo študovať," uviedla Sturgeonová na zjazde strany v Aberdeene. "Staneme sa magnetom talentu a investícií z celého Spojeného kráľovstva," citovala Sturgeonovú webová stránka spravodajskej stanice Sky News.

Sturgeonová uviedla, že sa neprestane usilovať o nové referendum o nezávislosti. Reagovala na stanovisko britskej premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorej teraz nie je vhodný čas na diskusie o takomto hlasovaní, pretože by to ohrozilo rokovania o Brexite s Európskou úniou.

Chystá ďalšie referendum

V poradí druhé referendum o nezávislosti Škótska by sa malo konať niekedy v období od jesene 2018 do jari 2019 - po tom, ako budú jasné podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. V referende v roku 2014 Škótsko odmietlo suverenitu pomerom odovzdaných hlasov 55:45.

Najnovšie prieskumy verejnej mienky však naznačujú tesnú prevahu stúpencov samostatnosti. Vo vlaňajšom referende o Brexite hlasovalo za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ viac ako 60 percent Škótov, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.

Požiadajú o členstvo v EÚ

Škótska premiérka sa vyjadrila aj k budúcnosti krajiny po referende. V rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News povedala, že ak Škóti v referende rozhodnú o odchode krajiny zo Spojeného kráľovstva, samostatné Škótsko požiada o členstvo v Európskej únii.

"Ešte neviem, akú menu bude samostatné Škótsko používať," povedala Sturgeonová. Tá má samostatnosť Škótska vo svojom politickom programe a svojim voličom sľúbila, že v prípade odchodu Británie z EÚ bude iniciovať vypísanie druhého referenda o nezávislosti Škótska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok