Ak bude Škótsko nezávislé, musí požiadať o členstvo v EÚ

TA3 TASR
14.3.2017 07:52

Škótsko bude musieť v prípade úspechu druhého referenda o nezávislosti požiadať o vstup do Európskej únie, odtrhnutím sa od zvyšku Spojeného kráľovstva sa automaticky nestane jej členom. Informáciu potvrdil hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas.

Ak bude Škótsko nezávislé, musí požiadať o členstvo v EÚ
SITA/AP

Vyžaduje sa oficiálna prihláška

Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová plánuje vyhlásiť druhé referendum o nezávislosti Škótska. Konať by sa podľa nej malo v období od jesene 2018 do jari 2019. O právomoc vypísať nové hlasovanie požiada už budúci týždeň škótsky parlament, oznámila v pondelok vo vystúpení v Edinburghu.

Sturgeonová verí, že vlaňajšie rozhodnutie britských voličov o brexite spôsobilo "významnú zmenu okolností", keď sa Škóti vyslovili za zotrvanie v EÚ a chcú si aj po brexite zachovať prístup na jednotný európsky trh.

Exekutíva EÚ však naznačila, že stále platí stanovisko predošlého predsedu EK Josého Manuela Barrosa, ktorý pri príležitosti prvého škótskeho referenda o nezávislosti z roku 2014 upozornil, že nezávislé Škótsko bude musieť podať oficiálnu prihlášku, ak bude chcieť vstúpiť do Únie.

Rozhodnú členské štáty

"Áno, Barrosova doktrína stále platí," uviedol hlavný hovorca Európskej komisie. Vo februári 2014 Barroso pred nadchádzajúcim referendom o nezávislosti Škótska povedal, že ak vznikne nový štát odtrhnutím od nejakého členského štátu EÚ, bude musieť požiadať o kandidatúru. A následne absolvovať celý prístupový proces s 35 kapitolami prispôsobovania sa európskej legislatíve.

"Jeho kandidatúra a pristúpenie k EÚ musí byť následne schválená všetkými členskými štátmi EÚ," zdôraznil Barroso v roku 2014. Zmena voči situácii spred troch rokov nastala v tom, že Británia po Brexite už nebude členom EÚ a teda by nemohla blokovať prípadnú škótsku kandidatúru do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok