Sulík: Keď amnestie mohli čakať vyše 15 rokov, mesiac či dva ešte počkajú

TA3 TASR SITA
18.3.2017 09:10

Strana SaS na svojom jubilejnom 10. kongrese tretieho podpredsedu nezvolila. Richard Sulík to nepovažuje za prioritu, pripomenul však, že novozvolení členovia republikovej rady sa budú otázkou tretieho podpredsedu strany zaoberať. Na kongrese v Levoči sa strana zaoberala aj Mečiarovými amnestiami.

Noví členovia Republikovej rady

Strana si zvolila troch nových členov Republikovej rady. Zo 121 platných hlasovacích lístkov najviac hlasov (72) získal Martin Poliačik, 62 hlasov získal Milan Laurenčík a tretím zvoleným je Vladimír Sloboda s počtom 53 hlasov. Republiková rada SaS má dvanásť členov, každý rok si straníci volia troch nových na obdobie štyri roky. Tento rok si vyberali zo siedmich kandidátov.

„V najbližšom čase tretieho podpredsedu zvolíme, ale nevidím dôvod to dnes otvárať,“ povedal Sulík s tým, že podpredsedov volí Republiková rada SaS. Tá má dvanásť členov a troch z nich volí SaS práve na aktuálnom kongrese.

Zmysluplná alternatíva

Sulík na tlačovej besede zopakoval slová z úvodného príhovoru, v ktorom povedal, že po ôsmich rokoch existencie strany, je SaS pripravená prevziať zodpovednosť za Slovensko.

„SaS má tradične najlepší program a bude to tak aj nabudúce. Snažíme sa predostrieť zmysluplnú alternatívu, predstavu o tom, ako by mala byť naša krajina spravovaná,“ povedal Sulík a dodal, že „pri najbližších voľbách spravíme všetko pre to, aby sme občanom vysvetlili jasne našu predstavu o tom, ako chceme našu malú a krásnu krajinu spravovať".

SaS podporuje Budajov návrh

SaS je za zrušenie Mečiarových amnestií. Ešte pred konečným rozhodnutím sa však chcú oboznámiť s názormi odborníkov. "Spravíme všetko preto, aby tie amnestie boli zrušené, lebo ich pokladáme za nemorálne. Čo to ale konkrétne znamená, vám v tomto momente neviem povedať. Vieme, že podporujeme návrh pána Budaja. Vieme, že zásadne odmietame, aby vládny návrh prešiel v skrátenom legislatívnom konaní. Keď tie amnestie mohli čakať viac ako 15 rokov, určite teraz mesiac či dva počkajú," uviedol Sulík.

K vládnemu návrhu sa, ako povedal, v tomto momente nevie podrobne vyjadriť. "Chceme sa ním zaoberať. Chceme, ale aj počuť čo hovoria experti, právni experti, ústavní právnici na to, čo vlastne ide konkrétne vláda predložiť. Potom budeme k tomu vedieť zaujať stanovisko."

Predseda Národnej rady SR zvolal podľa Sulíka k tejto téme na pondelok grémium šéfov poslaneckých klubov, ako aj predsedov politických strán. "Predpokladám, budeme oboznámení s návrhom, bude možnosť tam už o tom diskutovať a čoskoro sa vyjadríme, aký máme konečný postoj. Určite budeme postupovať spoločne, budeme sa koordinovať so stranami Sme rodina a OĽaNO-NOVA," dodal Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok