Rusko chce vyhlásiť Jehovových svedkov za extrémistickú organizáciu

TA3 TASR
17.3.2017 06:31

Ruské úrady požadujú ukončenie činnosti Jehovových svedkov v krajine a vyzvali najvyšší súd, aby vyhlásil túto náboženskú spoločnosť za extrémistickú organizáciu.

Rusko chce vyhlásiť Jehovových svedkov za extrémistickú organizáciu
ilu foto SITA/AP

Išlo by o prvý prípad

Podnet podalo ministerstvo spravodlivosti. Ak by sa stretol s úspechom, išlo by v Rusku o vôbec prvý prípad kompletného legislatívneho zákazu zaregistrovanej náboženskej skupiny. Jehovovi svedkovia, ktorí majú v krajine podľa vlastného vyjadrenia 170.000 stúpencov, tvrdia, že terčom daného opatrenia je hlavné ústredie tejto organizácie v Petrohrade, informuje stanica Slobodná Európa.

Nemenovaný hovorca ruských jehovistov vyhlásil, že oficiálne označenie tejto skupiny za extrémistickú si zákonite vyžiada úplné ukončenie jej aktivít v Ruskej federácii.

Boj proti terorizmu

Jehovovi svedkovia sú však iba jednou z viacerých náboženských skupín, ktoré sa v uplynulých rokoch dostali pod zvyšujúci sa tlak ruských orgánov, pripomína vo svojej štvrtkovej správe RFE/RL. Opatrenie známe ako Jarovej zákon (nazvaný podľa jednej z jeho tvorkýň, poslankyne Štátnej dumy Iriny Jarovej), ktoré vstúpilo do platnosti minulý rok, sprísňuje obmedzenia týkajúce sa aktivít náboženských skupín, a to najmä menších denominácií, ako sú Jehovovi svedkovia, mormóni a niekoľko protestantských siekt.

Ruské úrady ďalej oznámili, že predmetný zákon, ktorý má i podporu ruskej pravoslávnej cirkvi, je zameraný na pomoc v boji proti náboženskému extrémizmu a terorizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok