Proti Lukašenkovi sa zdvihol najväčší odpor za posledné roky

TA3 TASR
16.3.2017 09:55

Niekoľko tisíc Bielorusov sa v stredu zhromaždilo na protest proti dekrétu prezidenta Alexandra Lukašenka. Nariadenie ukladá zvláštnu daň všetkým, ktorí v uplynulom roku odpracovali menej ako 183 dní. K protestom došlo aj v ďalších bieloruských mestách.

Proti Lukašenkovi sa zdvihol najväčší odpor za posledné roky
SITA/AP

Lukašenkov bezprecedentný ústupok

Pochod v metropole Minsk a menšie zhromaždenia v niekoľkých ďalších bieloruských mestách boli najnovšími demonštráciami proti zákonu, ktorý prikazuje občanom zaplatiť poplatok v prepočte 235 eur, ak za rok pracovali menej než šesť mesiacov a nezaregistrovali sa pritom na úrade práce.

Tento mesiac už bieloruský prezident Lukašenko pozastavil vyberanie poplatku - čo bol bezprecedentný ústupok autoritárskeho vodcu, ktorý desaťmiliónovému národu vládne železnou rukou už od roku 1994. Avšak Lukašenkov krok nezastavil protesty, na ktorých zazneli aj výzvy na jeho odstúpenie.

Demonštrácie sú v tejto prísne kontrolovanej krajine najsilnejším prejavom nespokojnosti za dlhé roky a odrážajú starosti, ktoré zákon spôsobil občanom v čase dvojročnej recesie.

Odíď, skandovali ľudia

Účastníci pochodu v Minsku, ktorý úrady povolili, vyzvali Lukašenka na odstúpenie. "Odíď!" skandovali ľudia. "Toto sú protesty proti chudobe, proti zlým rozhodnutiam vlády," uviedol Denis Sadovskij, jeden z organizátorov zhromaždenia. "Lukašenko už nemá peniaze na to, aby zaplatil spoločnosti za lojálnosť," dodal Sadovskij.

Lukašenko je bývalý riaditeľ kolchozu - teda štátneho roľníckeho družstva. Udržuje kontrolu štátu v sovietskom štýle vo väčšine ekonomiky, pritom tvrdo zasahuje proti opozícii a nezávislým médiám. Lukašenko sa spolieha na lacnú energiu a ďalšie dotácie a pôžičky, poskytované hlavným bieloruským spojencom i sponzorom, Ruskom. Avšak Lukašenkove vzťahy s Ruskom sa nedávno - po viacerých ekonomických sporoch - zhoršili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok