Británia už nemusí byť veľká, Škóti ohlásili referendum o nezávislosti

TA3 TASR
13.3.2017 13:55

Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová plánuje vyhlásiť druhé referendum o nezávislosti Škótska. Konať by sa podľa nej malo v období od jesene 2018 do jari 2019. O právomoc vypísať nové hlasovanie požiada už budúci týždeň škótsky parlament, oznámila vo vystúpení v Edinburghu.

Sturgeonová uviedla, že britská premiérka Theresa Mayová doposiaľ odmieta kompromis so Škótskom ohľadom Brexitu, vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Podľa nej je v tejto súvislosti dôležité, aby Škótsko podniklo aktívne kroky na ochranu svojich záujmov.

Škótski voliči v referende v roku 2014 odmietli nezávislosť, podľa Sturgeonovej však vlaňajšie rozhodnutie o brexite spôsobilo "významnú zmenu okolností". V referende v júni 2016 sa väčšina Škótov vyslovila za zotrvanie Británie v EÚ, hoci celkový výsledok hlasovania Britov bol v prospech vystúpenia z Únie. Sturgeonová predtým v článku pre škórsky denník Daily Record obvinila vládu v Londýne, že ignoruje škótske postoje v otázke brexitu. Mayová podľa nej nepreukázala vo vzťahu k Škótsku "ani len náznak kompromisu".

"Ignorovali nás v otázke brexitu a ignorovali nás, pokiaľ ide o spoločný trh," napísala škótska premiérka. "Čokoľvek sa ďalej stane, tvrdenie, že štyri krajiny Spojeného kráľovstva sú rovnocennými partnermi, bolo úplne zničené," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok