Boje v Mósule neutíchajú, vo väznici objavili masový hrob

TA3 TASR
11.3.2017 21:45

Masový hrob obsahujúci približne 500 tiel objavili provládne šiitské milície vo väznici Baduš ležiacej severozápadne od irackého mesta Mósul. Iracké sily prevzali kontrolu nad väznicou od džihádistov z extrémistickej skupiny Islamský štát iba v priebehu uplynulého týždňa.

Islamisti sa zmocnili tohto zariadenia a priľahlej rovnomennej dediny v júni 2014. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch tvrdí, že sunnitskí džihádisti tu v tom čase zavraždili vyše 600 šiitských väzňov. Podľa HRW to spĺňa skutkovú podstatu vojnového zločinu a zločinu proti ľudskosti.

Východnú časť Mósulu iracké ozbrojené sily v januári vyhlásili za úplne oslobodenú. Väčšina západného Mósulu je ešte stále ovládaná islamistami, a to napriek tomu, že irackým jednotkám sa v priebehu posledných dvoch týždňov podarilo vybojovať na juhozápadnom okraji mesta niekoľko územných ziskov.

Islamský štát - Dáiš - medzičasom prišiel o väčšinu miest, ktoré obsadil v rokoch 2014-15. Z mesta Mósulvyhlásili džihádisti "kalifát", ktorý zasahoval aj na územie Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok