Irak nemá dôkazy o údajnom chemickom útoku islamistov v Mósule

TA3 TASR
11.3.2017 11:40

Iracké úrady nenašli žiadne dôkazy, ktoré by svedčili o tom, že ozbrojenci džihádistickej organizácie Islamský štát použili nedávno v meste Mósul chemické zbrane.

Podozrivé symptómy zranených

Uviedol to v New Yorku pred neverejným zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN iracký veľvyslanec pri OSN Muhammad Alí Hakim. Rokovanie bolo zvolaná na žiadosť Ruska.

Medzinárodný výbor Červeného kríža a OSN minulý týždeň informovali, že vo východnom Mósule možno došlo k chemickému útoku. V nemocnici neďaleko mesta prijali podľa MVČK sedem ľudí. Ich symptómy svedčili o tom, že boli vystavení chemickým látkam.

Východnú časť Mósulu iracké ozbrojené sily v januári vyhlásili za úplne oslobodenú. Útok údajne zasiahol mestskú štvrť rozprestierajúcu sa popri rieke Tigris, ktorej tok rozdeľuje Mósul zhruba na dve polovice.

Neexistujú žiadne dôkazy

Hakin vyhlásil, že niet dôkazov o tom, že IS vo východnom Mósule použil chemické zbrane. Ak by k tomu došlo, existovali by dôkazy: zranení ľudia alebo zanechaný materiál, dodal. Spresnil, že "my z operácie v Mósule nemáme nič, čo by nasvedčovalo o útoku".

Väčšina západného Mósulu je ešte stále ovládaná islamistami, a to aj napriek tomu, že irackým jednotkám sa v priebehu posledných dvoch týždňov podarilo vybojovať na juhozápadnom okraji mesta niekoľko územných ziskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok