Zabudnite na Atlantídu. V Indickom oceáne našli celý stratený kontinent

TA3
11.3.2017 19:31

Vedcom sa podarilo objaviť dôkazy o existencii kontinentu, ktorý v dávnych dobách spájal terajší ostrov Maurícius s Indiou. Nejde však o bájnu Atlantídu ani o stratenú „Lemuriu“, o ktorej snívajú konšpirátori. Pevnina zmizla pred desiatkami miliónov rokov.

Zabudnite na Atlantídu. V Indickom oceáne našli celý stratený kontinent
ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE / A. Shalamov

Stratená Lemuria to nebola

Terajšie rozmiestnenie svetadielov nie je nemenné. Skladajú sa a opäť rozdeľujú ako puzzle. Pred miliardami rokmi existovali superkontinenty, ktoré sa však napokon rozdrobili. Južnú pologuľu zaberala obrovská prapevnina Gondwana, ktorá v istej fáze svojho vývoja zahŕňala aj terajšiu Južnú Ameriku, Afriku, Indiu, Austráliu a Antarktídu.

Z Gondwany sa podľa posledných zistení neskôr oddelil akýsi mikrokontinent, ktorý spájal ostrovy indického oceánu s budúcim indickým subkontinentom.

Prívrženci dávnych mýtov, okultisti a konšpirátori okamžite zajasali. V tejto oblasti Zeme sa totiž mal nachádzať údajný stratený kontinent Lemuria. Zmienky o nej sa nachádzajú aj v mytológii pôvodných obyvateľov regiónu, Tamilov.

germany-zoo-cd99241f21a24cf690b822487f738074_0a000002-aac8-8e55.jpeg

Lemuria, bájna zem nazvaná podľa malých opíc s veľkými očami,  mala byť strediskom vyspelej civilizácie. A tu nastáva veľký problém – nový kontinent, pracovne nazvaný Mauricia, sa potopil oveľa skôr, ako predkovia ľudí zliezli zo stromov.

gondwana-map_0a000002-ac31-5c0e.png

Podozrivo starý minerál

Stopu po „Mauricii“ objavili na ostrove Maurícius. Ostrov so zelenými pralesmi a bielymi pieskom na pobreží nie je len magnetom pre turistov, ale pre zvláštne prírodné podmienky aj pre geológov. V blízkosti ostrovného vulkánu sa teraz našla drobná, ale dôležitá indícia - kryštáliky zirkónu.

"Maurícius je ostrov a žiadna skala tam nie je staršia ako 9 miliónov rokov. Avšak pri výskume skál na ostrove sme našli zirkóny, ktoré sú staré 3 miliardy rokov," vysvetlil základný objav geológ Lewis Ashwal z University of the Witwatersrand v Johannesburgu.

Staré zirkóny určite nepochádzajú z mora. Väčšinou ide o pozostatok z procesu kryštalizácie lávovej taveniny. "Zem tvoria dve časti - kontinenty, ktoré sú staré, a oceány, ktoré sú mladé. Na kontinentoch nájdete horniny, ktoré sú staršie ako štyri miliardy rokov, ale v oceánoch nič podobné nenájdete, pretože tam vznikajú nové skaly," vysvetlil geológ jednoduchú matematiku datovania.

zirkon_0a000002-ad29-6515.png

Malé čiastočky minerálu môžu byť dôkazom, že staré mýty obsahujú v sebe aspoň zrnko pravdy. Pôvodný obrí kontinent Gondwana zmizol vo vlnách Indického oceánu pred 84 miliónmi rokov. Zirkón zrejme pochádza z obdobia, keď sa z neho oddelil mikrokontinet. "Nález takto starých zirkónov dokazuje, že pod Mauríciom je oveľa starší materiál, ktorý môže pochádzať z kontinentu," vysvetlil Ashwal.

Ako hra s plastelínou

V Indickom oceáne sa doteraz nachádzajú oblasti so silnejším gravitačným poľom. Práve tento jav vysvetľujú prítomnosťou silnejšej vrstvy kôry, ktorá je pravdepodobne pozostatkom starého rozdeleného kontinentu. Výkyvy gravitácie sa nachádzajú aj na Mauríciu.

Formovanie a delenie kontinentov je ako hra s plastelínou. Keby sme ich naťahovali, niektoré časti by sa potrhali, zničili a zároveň by sa stávali tenšie. A takto to teraz vyzerá v Tichom oceáne, kde sa ukazuje rozdielna hrúbka kôry.

Nejde ani o prvý nález takto starého zirkónu, lenže predchádzajúci dôkaz sa našiel v pobrežnom piesku a kritici spochybňovali jeho autentickosť. Tvrdili, že sa tam mohol dostať z nejakého iného miesta, napríklad aj neúmyselne na podrážkach topánok. Nový nález zirkónu z vulkánu je oveľa silnejším dôkazom o prastarom „stratenom“ kontinente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok