Ani ryba ani červ. Najzvláštnejšie morské monštrum mätie vedcov

TA3
4.3.2017 19:45

Vyzeral ako kombinácia ponorky, žeriavu a morského koníka. Tvor z dávnych morí, ktorý je bezpochyby jedným z najzvláštnejších živočíchov, aké kedy žili na našej planéte, je pre vedcov dodnes nerozlúsknutou záhadou. Neváhali ho oficiálne pomenovať monštrom.

Ani ryba ani červ. Najzvláštnejšie morské monštrum mätie vedcov
wikimedia/Nobu Tamura/paleoexhibit.blogspot.com

Žil v pobrežných vodách

Pred 60 rokmi objavil amatérsky zberateľ fosílií v americkom Illinois stopy neobjaveného tvora. Zberateľ Francis Tully ho nazval svojim menom a pripojil k tomu aj slovo monštrum. Tullimonstrum gregarium zostáva dodnes nerozlúsknutou záhadou, hoci sa odvtedy podarilo nájsť tisícky jeho pozostatkov. Problémom je, že je nezaraditeľný.

Bizarný tvor žil asi pred 300 miliónmi rokov. Nebol to gigant, priemerne dosahoval len asi 35 centimetrov. Napriek veľkosti pôsobí strašidelne, keďže nepripomína nič zo živočíšnej ríše, ale skôr príšery z hororových filmov.

To, čo u Tullimonstra zrejme bude otvorom na prijímanie potravy, je akýsi chobotom s ozubenými čeľusťami. Oči sú akýmisi tykadlami. Vieme, že tvor mal mäkké telo a pravdepodobne žil v bahnitých pobrežných vodách.

tullimonstrum-gregarium-fosilia_0a000002-485d-7c2e.jpg

Ryba, červ či slimák?

Tullimonstrum si rokmi vytvorilo v paleontológii ikonický status. "Toto zviera je skutočne zvláštne, len tak ľahko do nejakej klasifikácie nezapasuje," vysvetlila paleobiologička Lauren Sallan. Odborníci zatiaľ vylučujú, že by mohlo ísť o rybu. Počas desaťročí skúmania sa objavili aj domnienky, že to mohol byť červ, iní v ňom videli živočícha podobného slimákovi.

Nové poznatky o Tullyho monštre sa objavili až minulý rok. Analýza stoviek fosílií ukázala, že tvor mal žiabre a chrbtovú strunu, čo je akýsi chrupavkovité tkanivo. Tullimonstrum teda skúsili zaradiť aspoň do veľkej skupiny stavovcov. S trochou fantázie mohol pripomínať ryby, ktoré radíme dnes medzi mihuľotvaré.

Na zaradenie stále čaká

Najnovšie je všetko inak. Tím paleontologičky z Pennsylvánskej univerzity Lauren Sallanovej klasifikáciu medzi stavovce dôrazne spochybnil a debata o Tullimonstre sa vrátila na začiatok.

Pennsylvansky tím nenašiel na žiadnej z 1 200 skúmaných fosílií štruktúru, ktorá by bola typická pre morské stavovce. K takýmto znakom patrí napríklad kostený labyrint v uchu, ktorý pomáhajú v udržiavaní rovnováhy alebo bočná čiara, ktorá rybám slúži na vnímanie chvenia, pohybu, tlaku vody a pomáha orientovať sa v priestore.

Tullyho monštrum žilo pravdepodobne bez chrbtice, ale jeho skutočné zaradenie ešte zostáva otvorené. Na zásadný dôkaz, ktorý by pomohol zaradiť živočícha do určitej skupiny, sa stále čaká.

Témy: Ryby
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok