Poľsko po znovuzvolení Tuska nepodporilo závery summitu EÚ

TA3 TASR
10.3.2017 10:15

Poliak Donald Tusk ostáva na pozícii predsedu Európskej rady. Vo funkcii ho potvrdili predsedovia vlád členských krajín Európskej únie na summite v Bruseli. Očakávaný krok sa nestretol s pochopením zo strany jeho rodnej krajiny. Poľská premiérka bola proti jeho kandidatúre.

Závery summitu Európskej rady podporili všetci lídri členských štátov okrem Poľska. Pri odchode zo summitu to potvrdila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Poľsko závery nepodporilo, pretože bolo proti znovuzvoleniu Donalda Tuska do funkcie predsedu Európskej rady.

Poľsko naplnilo hrozbu, že v prípade zvolenia Tuska závery
summitu nepodporí. Ako jediné bolo proti jeho pokračovaniu vo funkcii. Varšava vytrvala v kritike Donalda Tuska, poľského expremiéra z aktuálne opozičnej strany Občianska platforma, ktorého odmietala podporiť vládna strana Právo a spravodlivosť. Vo štvrtok na tlačovej konferencii staronový europrezident Tusk uviedol, že napriek rozporom bude s poľskou vládou naďalej komunikovať. "Budem spolupracovať s každým členom Európskej rady a urobím všetko pre to, aby som zabránil politickej izolácii Poľska," vyhlásil.

Tusk sa poďakoval za dôveru, ktorú mu udelením ďalšieho mandátu "europrezidenta" vyjadrili členské štáty. Sľúbil, že sa bude snažiť o jednotnú Európu a pri jej budovaní sa spolieha na spoluprácu so všetkými členmi Únie. Na otázku z publika, ako bude komunikovať s poľskou vládou, zaglosoval: "Po poľsky." Posolstvo venované Varšave zhrnul do krátkeho odkazu: "Daj si pozor, keď páliš mosty, pretože keď sú raz preč, už sa po nich nikdy viac nedá prejsť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok