Tusk napriek odporu Varšavy obhájil post predsedu Európskej rady

TA3 SITA TASR ČTK
10.3.2017 06:48

Krajiny Európskej únie na summite v Bruseli napriek odporu Varšavy rozhodli, že Donald Tusk bude naďalej predsedom Európskej rady. Poľská premiérka Beata Szydlová vzápätí oznámila, že odmietne schváliť celkové závery stretnutia.

Proti bolo len Poľsko

"Európska rada rozhodla o zvolení Donalda Tuska za predsedu aj na ďalšie funkčné obdobie. Proti bolo len Poľsko," napísal na twitteri český premiér Bohuslav Sobotka.

Tusk na sociálnej sieti napísal: "Ďakujem, že ste mi držali palce, a za srdečnú podporu. To pomohlo!" Funkčné obdobie predsedu Európskej rady je 30 mesiacov. Tusk tak bude vo funkcii do konca novembra 2019.

Poľsko protestuje

Poľská vláda sa na poslednú chvíľu snažila zabrániť hlasovaniu o znovuzvolení Tuska za predsedu Európskej rady. Varšava navrhla vlastného kandidáta na tento post, europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského. Poľsko trvalo na tom, že nového predsedu Európskej rady by mali podporiť všetky členské štáty EÚ.

Kancelária premiérky Beaty Szydlovej po znovuzvolení Tuska informovala, že Poľsko odmietne prijať závery summitu. Podľa diplomatických zdrojov poľská premiérka Beata Szydlová nevylúčila možnosť, že pre znovuzvolenie Tuska napriek odporu Poľska zablokuje prijatie záverov zasadnutia lídrov členských štátov EÚ. Členské štáty sa však pokúsia Poľsko presvedčiť, aby zmenilo názor.

Na tlačovej konferencii staronový predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že napriek rozporom bude s poľskou vládou naďalej komunikovať. "Budem spolupracovať s každým členom Európskej rady a urobím všetko pre to, aby som zabránil politickej izolácii Poľska," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok