Drucker po Ficovom verejnom telefonáte pripustil chyby v komunikácii VšZP

TA3 TASR
8.3.2017 15:34

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker priznáva, že komunikácia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne nebola v poslednom období najlepšia. Nepodarilo sa jej presvedčiť, že sa pre historickú stratu z vlaňajška nechystá šetriť na pacientoch. Vinu za to berie aj sám šéf rezortu.

Verejný telefonát mu nebol príjemný

Z ministerského postu sa však preto odchádzať nechystá, vyplynulo z jeho vyjadrení pred aj po rokovaní vlády. Ako sa po kritickom telefonáte od šéfa kabinetu Roberta Fica zachová šéf štátnej poisťovne, si má Miroslav Kočan rozhodnúť sám. Pripustil, že telefonát, aký dostal, by nebol nikomu príjemný, ani premiérovi v opačnej situácii.

"Musí sám zhodnotiť situáciu, do akej miery to považuje za zlyhanie alebo otázku nejakého kreditu," skonštatoval Drucker. Chce od neho tiež počuť, ako stabilizovať atmosféru ohľadne VšZP. Premiér ho podľa jeho slov informoval, že v prípade VšZP politicky vystúpi, formu nepoznal. "Konal politicky s vlastným presvedčením," povedal Drucker. Uznal, že štátnej poisťovni ani ministerstvu sa nepodarilo zastaviť informácie o tom, že musí pre ozdravný plán šetriť na úkor pacientov. Vyjadrenia tohto typu naďalej dementuje a odmieta.

Komunikačnú výhradu má tak voči štátnej poisťovni aj sám voči sebe. "Neustáli sme spôsob komunikácie, objavili sa pochybné textácie, to je aj naša zodpovednosť," doplnil. Poznamenal, že keď za dva týždne nedokázali situáciu zvládnuť, rozhodol sa premiér vystúpiť. "Konal ako konal." Priznáva, že verejný telefonát Kočanovi mu príjemný nebol, ani že by nechcel byť na jeho mieste.

SaS požaduje odstúpenie

Poukázal na to, že Kočan si zpohľadu svojej profesionality dehonestáciu nezaslúži. Priznáva, že tému ozdravovania a opatrení VšZP komunikačne nezvládol, nerobil by však z neho preto "vagabunda". Premiér Fico vyzval v utorok riaditeľa VšZP, aby stiahol jej "nezmyselný" ozdravný plán. Vzájomný telefonát zverejnil šéf kabinetu na sociálnej sieti Facebook. Kočana kritizoval za návrhy na zmenu podmienok predpisovania niektorých liekov či úvahy o skončení preplácania plienok zo zdravotného poistenia.

Liberáli vyhlásili, že ak majú Drucker a Kočan štipku hrdosti, odstúpia. VšZP by mal podľa Sas šéfovať sám Fico, dôkazom toho má byť spomínaný telefonát. Odporúčajú tiež hneď potom, ako sa ozdravný plán vyhodí do koša, ako chce premiér uvaliť na štátnu poisťovňu nútenú správu. Vysokým školám, ktoré vyučujú marketing, zase radia, aby zaznamenali, že zásadné politické rozhodnutia v oblasti zdravotníctva robí predseda vlády telefonicky, s kamerou a pomocou Facebooku.

Spomínané návrhy na zmenu predpisovania niektorých liekov, ktoré nesúviseli s ozdravným plánom, VšZP už stiahla. Minister Drucker avizoval, že by sa tak malo stať aj v prípade prílohy k ozdravnému plánu. V tej sa spomínajú ako návrhy na diskusiu možnosti ďalšieho šetrenia v podobe plošného zníženie úhrad liekov na recept či vyradenie viacerých zdravotníckych pomôcok ako postele, plienky či pomôcky na osobnú hygienu z kategorizačného zoznamu. Priznal, že aj keď plán sám schvaľoval, túto prílohu si nevšimol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok