Fico vyzval šéfa VšZP, aby stiahol ozdravný plán

TA3 TASR
7.3.2017 17:12

Premiér Robert Fico vyzval riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslava Kočana, aby stiahol jej "nezmyselný" ozdravný plán. Vzájomný telefonát zverejnil šéf kabinetu na sociálnej sieti Facebook.

Fico vyzval šéfa VšZP, aby stiahol ozdravný plán
Facebook / Robert Fico

Pokúsi sa zohnať peniaze

Kočana kritizoval za návrhy na zmenu podmienok predpisovania niektorých liekov či úvahy o skončení preplácania plienok zo zdravotného poistenia. "Nechápem, kde na tie hovadiny chodíte," hovoril v telefonáte šéfovi štátnej poisťovne Fico s tým, že ako premiér by ich nikdy nepodporil.

Má pocit, že mu tieto opatrenia radí exminister zdravotníctva Rudolf Zajac. Fico apeloval na Kočana, aby odzravný plán, ktorý musela VšZP vypracovať pre historickú stratu, stiahol. "Ak máte na niekom šetriť, tak šetrite na svojich ľuďoch, na sekretárkach, autách, budovách, ale nebudete šetriť na starých ľuďoch s nejakými plienkami," povedal Fico. VšZP má podľa neho šetriť tam, kde sa dá, a zbytočne nemútiť vodu. Garantoval, že sa na riešenie jej situácie pokúsi zohnať peniaze.

"Generálny riaditeľ VšZP rešpektuje stanovisko predsedu vlády, ktoré mu tlmočil v telefonickom rozhovore. Zajtra v tejto súvislosti zasadne Predstavenstvo VšZP, ktoré rozhodne o ďalšom postupe," reagoval na zverejnené video referát komunikácie poisťovne.

Pacienti to vraj nepocítia

Ministerstvo zdravotníctva odkázalo, že šéf rezortu Tomáš Drucker sa už viackrát jasne vyjadril, že nepodporí návrhy, ktoré by boli na úkor pacienta. "Poisťovňa spravuje peniaze nás všetkých a je povinná správať sa zodpovedne v prospech všetkých pacientov a svojich poistencov," pripomenula hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Štátna zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, musela ozdravný plán vypracovať pre minuloročnú stratu, ktorá má dosiahnuť okolo 200 miliónov eur. Vlastnými úspornými opatreniami plánuje získať vyše 115 miliónov eur. Chce šetriť na liekoch, zdravotníckych pomôckach aj preplácaní zdravotnej starostlivosti, viackrát však deklarovala, že pacienti to nepocítia. Spomínané návrhy na zmenu predpisovania niektorých liekov, ktoré nesúviseli s ozdravným plánom, stiahla.

Všeobecná zdravotná poisťovňa navrhla okrem vlastných úsporných opatrení aj možnosť ďalšieho šetrenia. Spomína napríklad plošné zníženie úhrad liekov na recept, zrušenie DPH na lieky preplácané z verejného zdravotného poistenia či vyradenie viacerých zdravotníckych pomôcok ako postele, plienky či pomôcky na osobnú hygienu z kategorizačného zoznamu. Má ísť o podnety na odbornú diskusiu, spomínaná úspora 115 miliónov eur s nimi nepočíta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok