WikiLeaks zverejnila tisícky dokumentov o údajných špionážnych metódach CIA

TA3 TASR
7.3.2017 21:00

Internetová platforma WikiLeaks zverejnila tisíce dokumentov, ktoré údajne pochádzajú z oddelenia pre kybernetickú špionáž americkej Ústrednej spravodajskej služby. Agentúra AP napísala, že ide zrejme o odtajnenie všetkých aktivít americkej vládnej kybernetickej špionáže.

Informácie o pravdivosti tohto úniku sa agentúre AP dosiaľ nepodarilo potvrdiť, k incidentu sa dosiaľ nevyjadrila ani samotná CIA. Projekt WikiLeaks však dlhodobo zverejňuje tajné vládne informácie a odhaľuje tak činnosť a praktiky vládnych úradov. Podľa prvých odhadov odborníkov skúmajúcich tieto spisy zrejme nejde o podvrh a kauza pravdepodobne otrasie CIA v základoch.

"K pravosti alebo obsahu údajných spravodajských dokumentov sa nevyjadrujeme," vyhlásil v tejto súvislosti hovorca CIA Jonathan Liu. Pokiaľ sa preukáže pravosť týchto dokumentov, pôjde o ďalší tvrdý úder pre komunitu amerických tajných služieb zo strany projektu WikiLeaks a jeho spojencov.

Stránka pravidelne zverejňuje tajné vládne spisy, okrem iného tiež z ministerstva zahraničných vecí a obrany. Samotná stránka vyhlásila, že "archív zrejme nezákonne koloval medzi bývalými hakermi americkej vlády a jej spolupracovníkmi" a že jeden z nich ich potom "poskytol WikiLeaks".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok