Kompromitujúce dokumenty dali WikiLeaks Rusi, tvrdia americkí tajní

TA3 ČTK
5.1.2017 07:51

Americké spravodajské služby vraj získali po novembrových voľbách nezvratný dôkaz o tom, že Rusko poskytlo elektronické dokumenty Demokratickej strany portálu WikiLeaks.

Podrobnosti nezverejnili

Materiál, ktorý Moskva získala pomocou hackerského útoku, odovzdala Wikileaks prostredníctvom tretej strany, uviedli v stredu podľa agentúry Reuters traja americkí činitelia. Bližšie podrobnosti k tomu, ako sa k dôkazu dostali, neuviedli z obáv, aby nezverejňovali metodiku svojej práce.

Americké tajné služby sú o tom, že Rusko stojí za hackerským útokom, ktorý uškodil demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej pred voľbami, presvedčené už dávno. Zatiaľ nemohli ale preukázať, ako Rusi postupovali ďalej.

Trump všetko popiera

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange poprel, že by získané informácie pochádzali od ruskej vlády. Nepoprel ale, že sa k nim dostala jeho organizácia cez sprostredkovateľa. Nastupujúci americký prezident Donald Trump stále popiera, že Rusko za hackerskými útokmi stojí.

Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006. V roku 2010 sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku aj v Afganistane. Server zverejnil vyše štvrť milióna tajných dokumentov, ktoré mapujú fungovanie americkej diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok