Frexit či Nexit nebude, tvrdí expredseda Európskej rady

TA3 TASR
7.3.2017 21:17

Pesimistických scenárov odchodu Francúzska alebo Holandska z EÚ sa netreba báť. V súvislosti s očakávaným spustením procesu vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ to uviedol bývalý belgický premiér a prvý predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Frexit či Nexit nebude, tvrdí expredseda Európskej rady
SITA/AP

"Frexit alebo nexit? K tomu nedôjde," uviedol bývalý predseda Európskej rady pri príležitosti prezentácie dokumentu z dielne Európskej ľudovej strany o budúcnosti európskeho integračného projektu po tzv. brexite. Upozornil, že súčasná miera pesimizmu vo vzťahu k EÚ je príliš vysoká a aj preto musí EÚ predstaviť viac dobrých výsledkov a "dať ľuďom nádej v boji proti populizmu a nacionalizmu".

"Chceme udržať naše spoločnosti a ekonomiky čo najotvorenejšie pri zabezpečení lepšej ochrany občanov pred novými hrozbami pre ich bezpečnosť a blaho," povedal Van Rompuy. Za najväčšie výzvy pre EÚ považuje boj proti tzv. sociálnemu dumpingu, nelegálnej migrácii a klimatickej zmene či zabezpečovanie ochrany hraníc. Pripustil, že niektoré členské štáty chcú tieto problémy riešiť na národnej úrovni, je však naďalej presvedčený, že konkrétne výsledky v týchto oblastiach možno dosiahnuť iba z európskej perspektívy.

"Prevzatie európskych kompetencií jednotlivými štátmi  nie je skutočná voľba," uviedol Van Rompuy, ktorý predsedal Európskej rade v rokoch 2010-2014. Vyslovil sa za hlbšiu integráciu, ktorá pomôže zachovať niektoré významné úspechy európskeho projektu, ako je spoločná mena a schengenský priestor. "Nemáme na výber. Je to nevyhnutnosť pre Európu," povedal Van Rompuy a zastal sa mechanizmu posilnenej spolupráce medzi štátmi EÚ, ktoré si želajú rýchlejšiu integráciu, čo podľa neho platí aj pre oblasť vojenskej spolupráce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok