Mečiar v TA3 obhajoval amnestie, z únosu podozrieva mocného muža SIS

TA3 SITA TASR
7.3.2017 19:49

Už 19 rokov prešlo od jedného z najkontroverznejších činov v politickej histórii nášho štátu. O zrušenie amnestií, ktoré udelil Vladimír Mečiar na prípad zavlečenia prezidentovho syna a zmarenie referenda, sa onedlho opäť pokúsi náš parlament. Ich udelenie v našej relácii Téma dňa obhajoval expremiér Mečiar. Oponentom mu bol jeho odveký súper, šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Ich súboj sme s vami sledovali online.

21:20 Vo vysielaní aj na našom webe mimoriadne sledovaná Téma dňa sa skončila. Ďakujeme vám za pozornosť.

21:15 Ľudia by sa podľa Bugára už konečne mohli dozvedieť, čo presne sa vtedy stalo. Množstvo právnikov sa podľa neho zhodlo na tom, že amnestie treba zrušiť a možno ich zrušiť. “Máte sa čoho báť, preto to chránite,“ dodal Bugár.

Mečiar divákom na záver relácie zakýval, ale napriek Bugárovej narážke nezačal sprievať, ako pred rokmi pri svojej rozlúčke vo verejnoprávnej televízii.

21:12 Parlament podľa Mečiara nemá kompetenciu amnestie zrušiť. "Sú zákonné, sú nezrušiteľné, a nemožno ich zrušiť," zdôraznil s tým, že je to aj verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva. Mečiar Bugára obvinil, že bol proti slovenskej samostatnosti a pripravoval autonómiu. "Prosím?!", reagoval šéf Mosta-Híd.

2017-03-07-1_0a000002-06c8-b416.jpg

21:00 S Robertom Ficom sme sa o amnestiách nikdy nerozprávali. Nikdy na túto tému nepadla jediná veta, tvrdí Mečiar.

20:54 Podľa Mečiara ešte nie je možné o “probléme s Michalom Kováčom” aj o iných veciach hovoriť celkom otvorene. Všetko vraj prezradí vo svojich pamätiach.

20:45 Moderátor Peter Bielik sa spýtal Mečiara, či súhlasí aspoň s tým, že Remiáša zavraždili. "Ja neviem," odpovedal bývalý premiér.

20:40 Mečiar odmietol, že on a jeho vláda boli prepojení s mafiou. "Kedy boli zatknutí mafiáni, kedy to začalo?" spýtal sa.

Bugár niekoľkokrát spomenul odlišný pohlad na vec. Hovoril o svojich veľkých problémoch s dunajskostredskou mafiou aj o "sudcovskom omyle", po ktorom pustili v polovici 90. rokov mafiánsky gang pápayovcov na slobodu. "Keby sa zrušili amnestie, možno by sme sa dozvedeli viac aj o Remiášovej vražde," dodal.

20:30 Celý problém boli vaše vzťahy s prezidentom, povedal Bugár Mečiarovi. Pripomenul mu, ako prenasledovali advokáta mladého Kováča aj novinára, ktorý o týchto veciach písal. SIS podľa Bugára v 90. rokoch spolupracovala aj s podsvetím a zadávala mu aj určité úlohy.

"Nemyslíte si, pán Mečiar, či by nebolo vhodné ospravedlniť sa matke zabitého Remiáša?" spýtal sa Bugár expremiéra s tým, že predsa nešlo o nijakú haváriu, ale o vraždu. "Za čo?" reagoval Mečiar. Bugár podľa neho len zneužíva tragédiu a nebol odhalený žiadny dôkaz, že na Remiášovej vražde by sa podielali štátne orgány.

studio-ta3_0a000002-0506-a4fd.jpg

20:25 Bývalý príslušník SIS Oskar Fegyveres, ktorého mnohí považujú za hrdinu, pretože prehovoril o zapojení sa tajných do únosu, mal dostať podľa Mečiara “dva alebo tri milióny.”

“Prvú várku mu mal zaniesť nebohý (Remiáš), ktorého smrť mnohí zneužívajú, ale nesúvisí to s prípadom,” tvrdil Mečiar.

20:20 Pred začiatkom diskusnej relácie sa pred televíziou zhromaždilo niekoľko desiatok ľudí. Neďaleko hliadkovala polícia.

20:17 Musím vám povedať, že ste sa nezmenili, povedal Bugár Mečiarovi s tým, že klame. “Veď už sa nemáte čoho báť. Už by bolo načase amnestie zrušiť, nech sa vyšetrujú,” dodal Bugár.

20:08 Bola za únosom SIS? Podľa Mečiara “mohol niekto v SISke o tom vedieť, ale nebola to Slovenská informačná služba”. Expremiér podozrieva jej vtedajšieho námestníka Jaroslava Svěchotu, ktorého vraj “z celej duše nenávidel”.

20:05 Bugár bol v čase zavlečenia poslancom. Na druhý deň po únose už o ňom mali neoverené informácie.

20:02 Podľa Mečiara je TA3 jediné médium, ktoré mu po niekoľkoročných útokoch dáva šancu na obhajobu.

20:00 Mečiar sa dozvedel o Kováčovom zavlečení od ministra vnútra “o pol noci toho dňa, keď sa to stalo”. Podľa expremiéra sa zbytočne hovorí o amnestiách, pretože amnestia bola len jedna. Amnestie boli vydané “v snahe vyriešiť politické a kriminálne problémy, ktoré “zasvinili Slovensko”.

19:50 Začala sa dlho očakávaná Téma dňa s bývalým premiérom Mečiarom a jedným z mála politikov, ktorí boli pri zrušení amnestií a dodnes sú v aktívnej politike - Bélom Bugárom.

19:45 Aktéri dnešného očakávaného súboja sú už v televízii TA3. Sledujte s nami, či Vladimír Mečiar povie niečo, čo ešte v súvislosti s kauzou amnestii, únosu, zavlečenia či Remiášovej vraždy nezaznelo.

Tému dňa s vami sledujeme online.

unnamed-1_0a000002-8775-ee08.jpg

Najvýraznejší symbol nespravodlivosti?

Amnestie sú podľa mnohých najvýraznejším symbolom nespravodlivosti a hrubým zneužitím štátnej moci. V slovenskej politike sa o nich diskutuje roky. Sú zrušiteľné? Ak áno, tak akým spôsobom? Je možné činy, na ktoré sa vzťahujú, nejakým spôsobom došetriť? Kryjú spojenie štátu s organizovaným zločinom a dokonca aj vraždu?

unnamed_0a000002-828d-60fc.jpg

Udelil ich Mečiar v roku 1998 počas krátkeho obdobia, keď mal k dispozícii aj prezidentské kompetencie. Týkajú sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom by mala súvisieť aj vražda Róberta Remiáša.

Hlasov zrejme nebude dosť

O zrušenie Mečiarových amnestií sa usiluje opozícia, ale stále nemá dostatočnú podporu koalície. Most-Híd síce zrušenie podporuje ako v minulosti, ale ani jeho hlasy nestačia na to, aby bol ústavný zákon schválený. Smer-SD má roky názor, že sú tieto amnestie amorálne, ale právne nezrušiteľné. SNS tiež o zrušiteľnosti pochybuje. Podľa koalície to môže rozlúsknuť Ústavný súd. Po zrušení volajú desiatky slovenských osobností aj známi právnici a sudcovia, podľa ktorých sú tieto amnestie zrušiteľné.

O divokých 90. rokoch a o prípade únosu prezidentovho syna pojednáva aj film režisérky Mariany Čengel Solčanskej, ktorý je momentálne v našich kinách. Má nebývalý divácky úspech, predbehol aj rekordne navštevovanú "evitovku" Všetko alebo nič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok