Američania predali stratový Opel za vyše dve miliardy eur

TA3 SITA
6.3.2017 09:43

Automobilka Opel má nového majiteľa. Od General Motors ju kúpila francúzska skupina PSA za vyše dve miliardy eur. Najväčší americký výrobca áut sa rozhodol odísť z Európy, lebo sa mu ani za takmer dve desaťročia nepodarilo dosiahnuť zisk.

Zlúčený podnik má vyrábať ročne zhruba 5 miliónov áut. PSA od amerického koncernu preberá 12 závodov, v ktorých zamestnáva približne 40 tisíc ľudí. Firmy v spoločnom vyhlásení uviedli, že PSA sa zaviazala udržať v Európe existujúce pracovné miesta. So zavŕšením transakcie, ktorá podlieha schváleniu zo strany regulačných úradov, PSA a GM počítajú do konca tohto roka.

Automobilka General Motors v Európe nedosiahla celoročný zisk od roku 1999 a zápasí s vysokými nákladmi na pracovnú silu a s intenzívnou konkurenciou na trhu s automobilmi. Stiahnutie sa zo západnej Európy je v súlade s plánmi GM sústreďovať sa skôr na vyššie ziskové marže ako na objem predaja a trhový podiel. Predaj európskej divízie GM francúzskej automobilke poskytne skupine PSA prístup k technológii a väčší rozsah výroby, ktorý umožní rozložiť náklady.

Francúzska skupina PSA pôsobí aj na Slovensku. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. Vlani trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia vyrobila 315 050 vozidiel a dosiahla tak nový rekord v objeme výroby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok