Smer chystá návrh, aby o Mečiarových amnestiách rozhodol Ústavný súd

TA3 TASR
5.3.2017 11:42

Návrh, ktorý by mal umožniť Ústavnému súdu SR rozhodnúť, či sú Mečiarove amnestie zrušiteľné alebo nie, by mal byť hotový pred najbližšou schôdzou Národnej rady SR. Zámer potvrdil poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš. Zdôraznil, že o návrhu Smeru-SD musí rozhodnúť koaličná rada.

Smer chystá návrh, aby o Mečiarových amnestiách rozhodol Ústavný súd
TASR/František Iván

Podľa Fica ide o morálny suterén

O možnosti dať právomoc Ústavnému súdu rozhodnúť, hovoril premiér Robert Fico vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Facebook. Fico zdôrazňuje, že Mečiarove amnestie od samého začiatku kritizoval a považuje ich za morálny suterén. Podľa jeho právneho názoru ich však nemožno "tak jednoducho" zrušiť prijatím ústavného zákona.

Ak by však Ústavný súd povedal, že sa Mečiarove amnestie dajú zrušiť prijatím ústavného zákona, podľa Fica by nebol dôvod neurobiť to. Ale kým to Ústavný súd nepovie, podľa predsedu vlády nemajú poslanci v Ústave SR právomoc amnestie zrušiť. "Nerobme svojvoľne niečo, na čo nemáme oprávnenie v ústave," apeluje Fico vo videu.

O opozičnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií mal parlament rozhodovať na prvej tohtoročnej schôdzi. Ján Budaj však svoj návrh nechal presunúť na marcovú schôdzu, aby vytvoril čas koaličným stranám Smer-SD a SNS ujasniť si, či sú amnestie zrušiteľné. Tak ako Smer-SD, aj SNS o ich zrušiteľnosti nie je presvedčená.

Podľa právnikov a sudcov sú zrušiteľné

Naopak, Most-Híd zrušenie podporuje. Jasno v tom majú aj známi právnici a sudcovia, ktorí svoje stanovisko naformulovali. Tvrdia, že sú zrušiteľné a je to dokonca legálne a pre spravodlivosť na Slovensku dôležité. Na názor právnikov a sudcov sa odvolal aj minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič, ktorý tento týždeň povedal, že ak by bol poslancom národnej rady, hlasoval by za zrušenie Mečiarových amnestií. Po tomto kroku volajú aj desiatky slovenských osobností.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok