Odtrhne sa Katalánsko od Španielska? Vláda už pripravuje referendum

TA3 TASR
3.3.2017 11:09

Regionálna vláda v Katalánsku spustila prípravy na referendum o nezávislosti tohto prosperujúceho regiónu od Španielska. Podľa plánov by sa plebiscit mal konať v septembri tohto roka, a to aj napriek nesúhlasu vlády v Madride.

Odtrhne sa Katalánsko od Španielska? Vláda už pripravuje referendum
SITA/AP

Španielska vláda nesúhlasí

V rozhovore pre agentúru Reuters o tom informoval člen katalánskej vlády Raül Romeva, ktorý v regionálnom kabinete zodpovedá za zahraničnú politiku.

"Chystáme referendum, pretože bez ohľadu na to, či bude schválené alebo nie, musíme byť pripravení," vysvetlil. Predseda španielskej vlády Mariano Rajoy opakovane zdôrazňuje, že akékoľvek referendum o nezávislosti je v Španielsku ilegálne a protiústavné. Tento postoj vlády v Madride podporili svojím stanoviskom aj najvyššie justičné inštitúcie krajiny.

Na otázku agentúry Reuters, či katalánska vláda vedie v tejto veci rokovania s Rajoyovým kabinetom, Romeva reagoval: "Stretli sme sa, čo však neznamená, že sme rokovali, nehovorilo sa o podstatnej téme, pretože španielska vláda jednoducho odmieta samotný fakt, že je potrebné to riešiť."

Sú pripravení vyjednávať

Romeva poprel špekulácie, že španielska vláda na rokovaniach s Kataláncami predložila návrh ohľadom vzájomných vzťahov. Podľa vlastných slov by však taký návrh uvítal. "Sme pripravení a chceme vyjednávať," spresnil. "Ponuka, ktorú sme dali na stôl španielskej vláde, je, že sa chceme dohodnúť, ako a kedy usporiadať referendum."

Prívrženci nezávislosti Katalánska uskutočnili pred dvoma rokmi symbolické hlasovanie o osude regiónu, v ktorom sa približne dva milióny ľudí vyslovili za odtrhnutie Katalánska od zvyšku Španielska. Účasť na hlasovaní bola pritom relatívne nízka.

Politici skončili pred súdom

Vysokopostavení katalánski politici, ktorí sa do organizovania tohto hlasovania zapojili, sa teraz pred španielskymi súdmi musia zodpovedať za nerešpektovanie ústavného súdu. Ten totiž referendum označil za akt, ktorý je v rozpore s ústavou.

V súvislosti s ich súdnym prenasledovaním Romeva uviedol, že je tiež pripravený niesť následky svojej účasti na predfererendovej kampani. "Som pripravený na všetko. Ak k tomu dôjde (uväzneniu), ukáže sa tým, že štát je v ohrození," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok