Státisíce Kataláncov demonštrovali za nezávislosť, žiadajú referendum

TA3 ČTK
11.9.2016 20:54

Státisíce obyvateľov Katalánska vyšli do ulíc, aby demonštrovali záujem o odtrhnutie od Španielska a vyhlásenie samostatnosti. Mítingy a pochody sa konali v piatich katalánskych mestách, v Barcelone sa podľa polície zapojilo vyše pol milióna ľudí.

Státisíce Kataláncov demonštrovali za nezávislosť, žiadajú referendum
SITA/AP

Separatistické strany získali vlani vo voľbách väčšinu v katalánskom parlamente. Ten schválil v novembri rezolúciu, podľa ktorej má byť usporiadané referendum a do 18 mesiacov má vzniknúť samostatný štát. Španielsky ústavný súd ale rezolúciu v decembri označil za protiústavnú.

Tento rok v júli schválil regionálny parlament závery komisie o ústavodarnom procese, ktoré predpokladajú tri etapy na ceste k nezávislosti. Nestanovujú ale konkrétne termíny. Účastníci demonštrácií pochodovali katalánskymi mestami s modro-červeno-žltými zástavami symbolizujúcimi nezávislosť.

Aktivistka separatistov Montse Pedraová na zhromaždení v Barcelone vyhlásila, že Kataláncom je ľahostajné, kto zrovna vládne v Madride. "Už strácame nádej, že nám povolia referendum o nezávislosti, ako sa to stalo v Škótsku. Takže ju jednoducho sami vyhlásime, a bude to," varovala.

V Katalánsku žije 7,5 milióna ľudí, oblasť s vlastným jazykom a kultúrou sa podieľa pätinou na výkone španielskeho hospodárstva. V zatiaľ poslednom júlovom prieskume sa pre samostatnosť vyslovilo 48 percent opýtaných Kataláncov, 42 percent bolo proti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok