Používajme symboly z čias impéria, navrhujú ruskí nacionalisti

TA3 ČTK
3.3.2017 08:42

Ruskí nacionalisti navrhli v dolnej komore parlamentu zmenu štátnych symbolov, ktoré by sa vrátili k vlajke a štátnej hymne z čias Ruského impéria.

Používajme symboly z čias impéria, navrhujú ruskí nacionalisti
SITA/AP

Symbol veľkých víťazstiev

Podľa Liberálnodemokratickej strany Vladimira Žirinovského by sa súčasná vlajka mala zmeniť na cársku čiernožltú a hymnou by sa mala stať pieseň Bože, cára chráň.

Vlajka s pozdĺžnymi pruhmi v čiernej, žltej a bielej farbe bola považovaná za oficiálny symbol Ruskej ríše v druhej polovici 19. storočia. Pieseň Bože, cára chráň sa stala imperiálnou hymnou v rokoch 1833 až 1917. Nahradila predchádzajúcu hymnu Modlitba Rusov, ktorá bola prevzatá z anglickej hymny God Save the King.

Podľa parlamentnej frakcie nacionalistov prispeje zmena štátnych symbolov k obnove duchovných a kultúrnych hodnôt Rusov, pretože cárske symboly boli "výrazom histórie a veľkých víťazstiev" Ruského impéria.

Cársku vlajku naďalej používajú

Po boľševickej revolúcii sa hymnou sovietskeho Ruska stala až do roku 1944 Internacionála, ktorú nahradila hymna ZSSR platná do rozpadu štátu. Hymnou Ruskej federácie sa potom na desať rokov stala Vlastenecká pieseň, ktorú v roku 1833 zložil Michail Glinka.

Vladimir Putin po nástupe do prezidentskej funkcie v roku 2000 rozhodol o návrate k sovietskej hymne, zmenil sa len pôvodný text.

Imperiálnu cársku vlajku na svojich akciách v súčasnosti používajú ruskí monarchisti, pravicové ultranacionalistické organizácie a radikálni futbaloví fanúšikovia. V Rusku panuje presvedčenie, že pod imperiálnym práporom neboli ruské vojská nikdy porazené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok