V Tichomorí malo vzniknúť nové Rusko, ostrovania milióny odmietli

TA3 TASR
28.2.2017 12:33

Vláda Republiky Kiribati odmietla lukratívnu ponuku ruského milionára a zakladateľa Monarchistickej strany Antona Bakova, ktorý mal v úmysle prenajať si tri jej neobývané ostrovy v Tichom oceáne a obnoviť na nich ruskú monarchiu.

V Tichomorí malo vzniknúť nové Rusko, ostrovania milióny odmietli
SITA/AP

Zvláštny a desivý nápad

Ako poznamenala agentúra DPA, samotný Bakov sa k rozhodnutiu kiribatskej vlády zatiaľ nevyjadril. Bakov bol pripravený vyplatiť tamojšej vláde 120 miliónov dolárov hneď po uzavretí nájomnej zmluvy a ďalších 350 miliónov dolárov tam investovať v prvej etape realizácie projektu, ktorý zahŕňa aj výstavbu letoviska s hotelmi šetrnými k životnému prostrediu, prístavov, škôl a nemocnice, ako aj otvorenie "Univerzity ruského impéria".

Kiribatská vláda podľa DPA Bakovovu ponuku odmietla na základe negatívneho stanoviska výboru pre zahraničné investície.

Kiribatskej vláde k jej rozhodnutiu zablahoželal aj bývalý poslanec tonžského parlamentu Sitiveni Halapua, ktorý sa špecializuje na problematiku tichomorských ostrovov. Vyzdvihol, že kiribatská vláda odmietla Bakovovu ponuku, aj napriek naliehavej potrebe zahraničných investícií. Halapua od začiatku označoval Bakovov nápad za "veľmi zvláštny" a "desivý".

Rusom by asi prekážala klíma

Bakov si na prenájom vybral kiribatské ostrovy Malden, Starbuck a Millennium, kde chcel vybudovať infraštruktúru pre podnikanie a cestovný ruch. Projekt mal byť zrealizovaný o 10-15 rokov a zapojiť sa doň mali aj obyvatelia ostrovov, ktorých a to týka. Ako svojho času informovala agentúra RIA Novosti, Bakovova investícia mala byť zrejme najväčšia v dejinách Kiribati.

Bakov vtedy priznal, že jeho snom je vybudovať na kiribatských ostrovoch "niečo ako nové Rusko", ale neočakáva, že by sa tam Rusi aj nasťahovali, keďže by im zrejme nevyhovovala rovníková klíma. Pri ohlasovaní svojho investičného zámeru v januári podľa DPA povedal, že jeho nápad podporuje "veľký počet ruských vlastencov, ktorí nie sú spokojní s Putinovým režimom".

Obnovenie dynastie Romanovovcov

Britská spravodajská stanica BBC pripomenula, že Bakov v roku 2011 vytvoril tzv. Cársky trón: mikroštát bez územia, na ktorého čele je "cár Mikuláš III." Je ním knieža Karl Emich zu Leiningen - vzdialený príbuzný cára Alexandra II. -, ktorý v roku 2014 prijal ponuku Monarchistickej strany, aby sa stal cárom.

Ruský podnikateľ Bakov v nedávnych rozhovoroch s médiami spresnil, že on i jeho sympatizanti sa snažia dosiahnuť uznanie impéria Romanovovcov a medzinárodného štatútu Jeho imperátorského veličenstva. Nejde im o obnovenie cárskeho Ruska, ale o obnovenie dynastie Romanovovcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok