Šéfom ÚRSO má byť exriaditeľ SIS. Dohoda nie je, reaguje Úrad vlády

TA3 SITA
2.3.2017 16:42

Novým šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví by sa mal stať bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ján Valko. Informoval o tom portál vEnergetike.sk. Úrad vlády však vo svojom stanovisku dohodu na jeho nominácii popiera.

Valko sa vzdal funkcie šéfa tajnej služby po štyroch rokoch vlani v júli. Predtým šéfoval Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, Kandidatúra Jána Valka však môže mať podľa portálu vEnergetike.sk problém. Problémom je to, že nespĺňa zákonné podmienky pre vymenovanie do funkcie. V spoločnosti JAVYS bol Valko členom predstavenstva a vrchným riaditeľom pre ekonomiku a obchod. V októbri 2007 sa stal generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva JAVYS.

Tieto funkcie vykonával do roku 2011. Zákon však vyžaduje minimálne desaťročnú prax v sieťových odvetviach alebo v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii. To Valko nespĺňa. Podľa portálu vEnergetike.sk je však koalícia pripravená zmeniť zákon, aby mohla Valka navrhnúť. Predsedu ÚRSO totiž vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády. Valko by mal byť prijateľný aj pre Andreja Kisku.

Ifnromácie o Valkovi však nepotvrdil Úrad vlády SR. "Nie je žiadna dohoda na kandidátovi na predsedu ÚRSO," uviedol Tlačový a informačný odbor ÚV SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok