Preskúmajte nezávislosť ÚRSO, žiadajú prezidenta v SaS

TA3 SITA
23.1.2017 12:41

Poslanci za SaS Jana Kiššová a Karol Galek odovzdali prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi podnet na preskúmanie nezávislosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Chcú tým dosiahnuť odvolanie jeho predsedu Jozefa Holjenčíka, podľa nich totiž šéfuje úradu, ktorý nie je nezávislý.

Chcú využiť právomoci prezidenta

"Máme vážne podozrenie, že tento úrad nie je nezávislý a nekoná nezávisle, tak ako mu to ukladá zákon," povedala Kiššová. To, že regulátor nekoná nezávisle, mal potvrdiť svojimi minulotýždňovými vyjadreniami samotný premiér Robert Fico.

"V priamom prenose náš pán podplukovník Fico dal priame nariadenie regulačnému úradu, aby pán Holjenčík prehodnotil vydané cenové rozhodnutie a ten sa vyjadril, že tak urobí. Máme teda zato, že toto je skutočne preukázaný dôvod na to, aby bol predseda ÚRSO odvolaný," dodala Kiššová.

Podľa poslanca Galeka má Slovensko jedny z najvyšších distribučných poplatkov v Európe. „Robert Fico sa paradoxne na billboardoch chváli tým, že máme stabilné ceny energií. Ja by som si dovolil iba poznamenať, že stabilne najvyššie a stabilne privysoké,“ podotkol Galek, podľa ktorého úrad presadzuje nesystémovú a netransparentnú reguláciu.

Podľa Galeka má prezident SR právomoc odvolať predsedu regulačného úradu, ak vyhodnotí, že úrad nie je pod jeho vedením nezávislý. "Očakávame, že v záujme transparentných, spravodlivých a nízkych cien energií bude konať," konštatoval Galek.

Matovič: Toto je Kocúrkovo

Podľa hnutia OĽaNO ide v celej problematike nastavenia distribučných poplatkov o chaos. "Toto je Kocúrkovo. Vyzývame vládnych predstaviteľov, aby vyriešili celý problém a povedali, ako majú ľudia v tejto veci postupovať,“ povedal na tlačovej besede líder OĽaNO Igor Matovič. Zároveň dodal, že odberateľom radí, aby faktúry, ktoré im v novom roku už prišli, nezahadzovali do koša, ale ich ani neplatili.

Hodiť nové faktúry do koša odporučil minulý týždeň po rokovaní vlády odberateľom predseda vlády Robert Fico. Proti jeho vyjadreniam sa postavilo Združenie dodávateľov energií.

"Vyzývame odberateľov, aby svoje faktúry nezahadzovali do koša, ale ich riadne uhradili, podľa pokynov dodávateľov. Dodávatelia sa zaväzujú, že vyvinú maximálne úsilie pri opätovne vynútenej úprave svojich informačných systémov tak, aby napriek dodatočným nákladom, ktoré sami znášajú, upravili fakturáciu v budúcnosti podľa nových cien, ak k úpravám cien ÚRSO pristúpi," uviedlo združenie.

Hnutie OĽaNO je presvedčené, že regulačný úrad nie je nezávislý od vlády, a preto je čas na odvolanie jeho predsedu. „Vládna koalícia má do úradu nominovať takých ľudí, ktorí si budú robiť svoju prácu poriadne a čestne. Bolo by ale chybou, ak by sa do energetiky miešali politici, ktorí jej vôbec nerozumejú,“ povedal poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok