Odsun civilistov z Aleppa bol vojnovým zločinom, tvrdí OSN

TA3 TASR
1.3.2017 19:06

Odsun civilistov z mesta Aleppo vo východnej Sýrii bol ďalším z vojnových zločinov spáchaných počas šesť rokov trvajúceho ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Vyšetrovatelia Rady OSN pre ľudské práva to uviedli správe venovanej vlaňajším bojom o sýrske mesto Aleppo.

Odsun civilistov z Aleppa bol vojnovým zločinom, tvrdí OSN
SITA/AP

Civilisti sa nemohli rozhodnúť

Vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu sa vo svojej správe zamerala na preskúmanie násilností, ktorých sa všetky bojujúce strany dopustili v záverečnom súboji o Aleppo.

Dohoda o odsune obyvateľstva z povstalcami kontrolovanej časti Aleppa podľa citovanej správy neumožnila civilistom, aby sa slobodne rozhodli, či ostanú, alebo odídu. Dohoda nasledovala po mohutnej ofenzíve, ktorú sprevádzalo bombardovanie a ostreľovanie mesta, kde v závere neostalo v prevádzke jediné zdravotnícke zariadenie.

Odsun na základe takejto dohody sa podľa UNHRC môže považovať za "vojnový zločin násilného vysídlenia civilného obyvateľstva".

Civilné obete a chemické zbrane

Vyšetrovatelia ďalej dospeli k záveru, že armáda vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada použila vlani pri bombardovaní civilného obyvateľstva v Aleppe chemické zbrane - jedovatý plyn chlór. Útoky sa mali odohrať vlani v septembri a decembri v čase bojov vládnych síl s podporou Ruska proti rebelom o kontrolu nad Aleppom.

Pracovníci OSN zdokumentovali stovky civilných obetí v dôsledku bombardovania chemickými bombami v septembri a decembri v Aleppe. Správa sa opiera o výpovede svedkov, lekárov a natočené záznamy. Úrad citovanú správu zverejnil iba deň po tom, ako Rusko a Čína na pôde Bezpečnostnej rady OSN vetovali rezolúciu o uvalení sankcií na sýrsku vládu za použitie chemických zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok