Chemické zbrane v Aleppe? Human Rights Watch obviňuje sýrsku armádu

TA3 TASR
13.2.2017 22:37

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch obvinila sýrsku armádu zo spáchania prinajmenšom ôsmich chemických útokov na opozíciou ovládané časti severosýrskeho mesta Aleppo. Útokov chlórom sa mal sýrsky režim dopustiť v posledných mesiacoch bojov o mesto.

Podľa správy HRW, ktorá sa opiera o výpovede svedkov a o analýzu fotografií a videozáznamov z miesta, vykonali vrtuľníky vládnych síl od 17. novembra do 13. decembra chemické útoky na povstalecké pozície vo východnom Aleppe. Usmrtili pritom najmenej deväť civilistov vrátane štyroch detí a zranili zhruba ďalších 200 ľudí.

"Schéma útokov chlórom odhaľuje, že boli koordinované v rámci celkovej vojenskej stratégie na znovuzískanie Aleppa, a nešlo len o prácu nejakých podvratných živlov," uviedol Ole Solvang z HRW.

Organizácia vyzvala sýrsku vládu, aby okamžite prestala používať chemické zbrane. Zároveň apelovala na Bezpečnostnú radu OSN, aby uvalila sankcie na vysokopostavených predstaviteľov sýrskeho režimu. Uvalenie sankcií na Damask v súvislosti s údajnými chemickými zbraňami podporujú USA, Británia aj Francúzsko. Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada vykonávanie chemických útokov dlhodobo popiera. Medzinárodnú iniciatívu v tomto smere zároveň blokuje a chemické útoky spochybňuje aj Rusko, blízky spojenec Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok