Najlepší prejav, konečne bol prezidentom. Trumpa pochválili aj kritici

TA3 TASR
1.3.2017 11:02

Sľúbil porážku Islamského štátu, obnovu americkej infraštruktúry ale aj zrušenie Obamacare. Nový americký prezident Trump po prvý raz predstúpil pred Kongres. Svoj prejav si dlho pripravoval a ocenili ho aj jeho zvyčajní kritici.

Šokoval, ale pozitívne

Donald Trump sa počas utorkového prejavu v Kongrese dopustil faktografických chýb a stále neponúkol detaily svojej zdravotníckej reformy, na ktoré všetci veľmi čakali, no tento prejav bol zatiaľ jeho najlepším a Trump konečne znel prezidentsky. Takto zhodnotili prejav prezidenta pred zákonodarcami významné americké médiá.

"Prezident Donald Trump pokračuje v šokovaní médií – tentoraz neuveriteľne pozitívnym spôsobom. Prejav v Kongrese spôsobil, že mnohí v médiách ho ospevovali a opisovali prejav ako 'výnimočný' a 'prezidentský'," opísala reakcie médií spravodajská televízia Fox News. Televízia CNN uviedla, že Trump použil jemnejší tón v načrtnutí ambicióznej vízie - a v porovnaní s inauguračným prejavom bol optimistickejší a menej útočný. 

"Prezident Donald Trump sa počas prvého prejavu v Kongrese snažil zmeniť svoj tón, použil myšlienky o inšpirácii a spoločnom národnom cieli a opustil temnejšie aspekty svojich prejavov počas inaugurácie a snemu Republikánskej strany," uviedla CNN.

trump-speech-64445-07645cc391e048a798c7bffaa9d2a435_0a000002-9a80-ceab.jpg

Obrusoval hrany a upokojoval

V inom príspevku zhodnotila spravodajská televízia Trumpov prejav takto: "Štyridsať dní po tom, ako začal svoje prezidentovanie temným a zlovestným inauguračným prejavom, v utorok večer hovoril prezident Donald Trump vo vysoko optimistických tónoch, a to počas celého prejavu."

CNN poznamenala aj to, že hoci Trump nepredstavil veľa špecifík svojich politík, obrúsil svoje ostré hrany, upokojil republikánov a načiahol sa ku skupinám obyvateľov, ktoré si predtým znepriatelil. Politickí komentátori CNN pochválili Trumpa za disciplinovanosť v prejave, za to, že sa pridržiaval predlohy, neodbočoval od témy, jeho vety boli súvislé, zdržal sa svojho obľúbeného opakovania slov a zostal pokojný a sústredený. 

Podľa Kirsten Powersovej to bol vynikajúci prejav, a to nielen na Donalda Trumpa. Bol by to podľa nej vynikajúci prejav pre hocikoho. Ďalšia komentátorka Ana Navarrová vyzdvihla to, že Trump konečne ukázal schopnosť zjednotiť.
"Môžete nesúhlasiť s jeho politikou, ale toto bol zatiaľ najprezidentskejší Trump. Keby som stratila pamäť, tak by som asi zabudla aj to, že je šialený," povedala Navarrová. 

Ďalší komentátor uviedol, že je tu jedno slovo, ktoré v spojení s Trumpom nie je často používané – rozvážnosť. "Úprimným úsudkom dnes večer je, že predniesol skvelý prejav," uviedol Michael Smerconish. Komentátori CNN však tiež pripomenuli, že prejav prezidentovi napísal celý tím ľudí. Trump sa síce dokázal pridržať predlohy tak, ako nikdy predtým, ale na druhý deň môže byť podľa nich opäť všetko po starom.

V tom momente sa stal prezidentom

Spravodajská televízia Fox News uviedla, že Donald Trump predstavil v prejave ambicióznu agendu a skóroval využitím myšlienky spoločného národného cieľa a prístupom "môžeme to spraviť". "Donald Trump, najmenej konvenčný prezident našich čias, urobil dnes večer veľmi konvenčnú vec – jemným tónom predniesol odkaz jednoty. Bola to reč o tom, čo môže vláda dokázať. Prejav bol povzbudzujúcejší než jeho inauguračný," uviedla Fox News. Televízia zdôraznila, že prezident viackrát vyzval republikánov a demokratov k spolupráci a vyslovil vety, ktoré zneli, ako by ich vyslovil demokrat.

Komentátor Chris Wallace si podobne ako ďalší jeho kolegovia myslí, že to bol "zatiaľ najlepší prejav Donalda Trumpa a jeden z najlepších prezidentských prejavov v takom prostredí vôbec". Wallace tiež rovnako ako komentátor CNN Van Jones povedal o jednej časti Trumpovho prejavu, že "v tom momente sa stal prezidentom Spojených štátov. Bodka." "Hoci Trump nie je veľkým rečníkom, hodinu rozprával so sebaistotou a leskom," zhodnotil prezidenta analytik Fox News Howard Kurtz.

Len všeobecný obraz bez detailov

Šéfa Bieleho domu ale zároveň skritizoval za to, že pri viacerých témach načrtol len všeobecný obraz bez detailov, a témy len vymenoval ako zoznam domácich prác. Myslí si tiež, že Trump sa málo venoval rozpočtu. 
Denník New York Times takisto spojil pochvalu s kritikou: "Pre hociktorého iného prezidenta by to bol nudný prejav znejúci ako zoznam domácich prác. Pre Trumpa – úžasný, zodpovedný, detailný, zjednocujúci, prezidentský!"

"Prejav sa zdal byť pokusom začať novú fázu a odrážal jeho potrebu mať spoluprácu Kongresu," napísal denník. Podľa denníka Washington Post dal Trump v prejave nekompromisným sľubom z kampane jemnejší tón. "Snažiac sa stabilizovať svoje prezidentovanie po búrlivých prvých 40 dňoch, mal Trump seriózny vzhľad a odhalil záblesky súcitu. Efektívne poprosil americký ľud, aby mu dal šancu a aby si predstavil, čo všetko môže byť počas jeho prezidentovania dosiahnuté," napísali noviny. Prezidenta však zároveň skritizovali za nedostatok detailov a množstvo nadnesených slov. 

Verejnoprávna rozhlasová stanica NPR uviedla, že Trump "po prvom, neistom mesiaci v úrade stlačil tlačidlo reset".  "Bol to pozoruhodne iný tón než pri jeho bežných prejavoch - vrátane prejavu inauguračného, v ktorom sľuboval zastaviť 'americké krviprelievanie' a vykreslil pochmúrny obraz krajiny. Tentoraz tam neboli opakované slová, nebolo tam žiadne vychvaľovanie sa volebným víťazstvom, žiadne búchanie si do médií či výčitky alebo posmech oponentov," zaznelo v NPR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok