Trump predstavil veľké plány. Chce poraziť islamistov a zamestnať milióny ľudí

TA3 TASR
1.3.2017 09:31

Prezident Spojených štátov Donald Trump má za sebou prvý dôležitý prejav pred oboma komorami Kongresu. Sľúbil napraviť chyby uplynulého desaťročia. Najmä otvorené hranice, ktoré podľa neho priniesli do USA drogy a zločin.

Múr má byť účinnou zbraňou

Múr na hraniciach s Mexikom bude "veľmi účinnou zbraňou voči drogám a zločinu", uviedol americký prezident Donald Trump počas svojho prejavu pred oboma komorami Kongresu. Súčasný stav na amerických hraniciach prezident popísal ako "prostredie nezákonného chaosu" a apeloval na obnovu "integrity a právneho štátu" na amerických hraniciach.

"Práve z tohto dôvodu, začneme čoskoro s výstavbou veľkého múru pozdĺž našich južných hraníc," pokračoval ďalej Trump. Uviedol, že jeho vláda sa postará o to, aby z USA odstránila členov gangov, drogových dílerov či zločincov. Dodal, že úrady vyhostia zlých ľudí zo Spojených štátov.

Nový americký minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly povedal začiatkom februára, že múr na hraniciach s Mexikom by mal byť hotový za dva roky. Celý proces výstavby by sa pritom podľa neho mal začať už v priebehu niekoľkých mesiacov.

trump-speech-50873-2f0a457af53943878835111039fe554a_0a000002-514e-29b1.jpg

Dekrét o stavbe múru na hraniciach s Mexikom, ktorý má zastaviť nelegálnu migráciu z Latinskej Ameriky, podpísal Trump ešte koncom januára, len päť dní po svojom nástupe do úradu. Splnil tak jeden z hlavných sľubov, ktoré dal svojim voličom ešte počas predvolebnej kampane.

Nepustia nikoho nebezpečného

Trump počas svojho prejavu tiež vyhlásil, že jeho administratíva "čoskoro podnikne nové kroky na to, aby bol náš národ v bezpečí". Ďalej prisľúbil zavedenie nových exekutívnych opatrení s cieľom obmedziť imigráciu do USA. Americký prezident podpísal 27. januára dekrét, ktorým na 90 dní zakázal vstup do USA občanom a utečencom zo siedmich prevažne moslimských krajín. Nariadenie však začiatkom februára zablokoval federálny súd.

Vo svojom prejave ďalej povedal, že jeho administratíva momentálne pracuje na príprave "postupu lepších previerok", na základe ktorých do krajiny nevpustí nikoho, "kto by nám mohol ublížiť". "Verím, že skutočná a pozitívna reforma v oblasti imigrácie je možná, pokiaľ sa zameriame na nasledovné ciele: zlepšenie práce a miezd pre Američanov, posilnenie našej národnej bezpečnosti a obnovenie úcty k našim zákonom," povedal Trump.

Súmrak Obamacare a bilión do infraštruktúry

Trump sa počas svojho prejavu pred komorami Kongresu venoval aj potrebe zrušenia reformy zdravotnej starostlivosti svojho predchodcu v úrade, známej ako Obamacare. Na zákonodarcov naliehal, aby ju nahradili novým systémom daňových úľav, sporiacich zdravotných účtov a ďalších prvkov, ktoré presadzujú republikáni. Tí sa zmienenú novú legislatívu budú snažiť presadiť ešte tento mesiac. Trump dodal, že nová zdravotná reforma bude slúžiť tak na ochranu pacientov, ako aj lekárov.

Trump
sa v prejave venoval tiež reforme školstva, pričom vzdelanie označil za otázku "občianskych práv" súčasnosti. Zákonodarcov Kongresu pritom vyzval, aby prijali návrh legislatívy, ktorá pri výbere školy finančne pomôže znevýhodnenej mládeži, a síce podľa jeho slov až miliónom afroamerických a latinskoamerických detí.

Trump
zároveň v prejave vyzval na obnovu infraštruktúry USA, pričom povedal, že je čas na to, aby sa Američania spojili a prebudovali svoju krajinu. Trump v tejto súvislosti požiadal Kongres o schválenie nového programu, ktorý počíta s investíciami jedného bilióna dolárov, financovanými z verejných aj súkromných zdrojov. Program podľa jeho slov dopomôže k vytvoreniu miliónov nových pracovných miest. Trump pritom vyjadril pohoršenie nad tým, aké množstvo peňazí Spojené štáty v minulých rokoch vynaložili na výstavbu infraštruktúry iných krajín, a dodal, že teraz by sa mali sústrediť sami na seba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok