Pozor na ruské sexuálne pasce, varujú vojakov NATO v Pobaltí

TA3 ČTK
21.2.2017 15:49

Vojakov Severoatlantickej aliancie, rozmiestnených v Pobaltí na odstrašenie Ruska pred prípadnou inváziou, varoval šéf estónskej rozviedky, aby si dávali pozor. Rusko vraj môže proti nim nasadiť "celý arzenál prostriedkov".

Pozor na ruské sexuálne pasce, varujú vojakov NATO v Pobaltí
SITA/AP

Triky súperovho tímu

"Arzenál prostriedkov" vraj siaha od vyprovokovaných bitiek v krčmách cez "tradičné sexuálne pasce" až po hackerské útoky a počítačovú špionáž. To všetko preto, aby sa skompromitovalo posilnenie východného krídla NATO. Varovanie veliteľa estónskej rozviedky Mikka Marrana "pred trikmi súperovho tímu", zverejnené v britskom denníku The Times pred odchodom 800 mladých britských vojakov do Estónska, zaujalo ruské aj pobaltské médiá.

Na servere Delfi sa vzápätí rozpútala ironická debata, prečo neboli včas varovaní aj českí vojaci a či proti pätici slovenských vojakov, ktorí sa dostali do sporu s ochrankou baru v litovskej Klajpede, zasahovali v uniformách miestnej polície "Putinovi agenti". Zaznel však aj návrh, či teda namiesto vojakov, ktorí buď bojujú, alebo pijú, nemali do Pobaltia radšej pozvať mníchov.

Po incidente slovenských vojakov

Server Newsru.com poznamenal, že aj Rusko, ktoré nedôveruje NATO, zväčšuje svoje sily pri západných hraniciach. Ruský prezident Vladimir Putin označil za výmysel, že by Rusko ohrozovalo Pobaltie. Podľa neho naopak NATO "ustavične provokuje a snaží sa prinútiť (Rusko) ku konfrontácii".

O rozmiestnení asi 4000 aliančných vojakov v Pobaltí rozhodol vlani v júli summit NATO vo Varšave ako o posilnení východného krídla aliancie, znepokojeného agresívnou ruskou politikou voči Ukrajine. Estónske varovanie sa v britskej tlači objavilo po tom, ako sa odohral údajný incident pätice slovenských vojakov v litovskom prístave Klajpeda. Slováci mali konflikt s ochrankou miestneho baru a následne s políciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok