Nad Európou zistili rádioaktívne častice, ich pôvod je neznámy

TA3 ČTK
21.2.2017 13:57

V ovzduší viacerých európskych krajín zaznamenali rádioaktívny izotop jódu. Nevie sa odkiaľ pochádza, prvýkrát ho však zaznamenali pri ruských hraniciach. Záhadou je aj jeho zdroj - unikol pri utajenej nehode v elektrárni, či pri výrobe lekárskeho materiálu? Do Európy zrejme práve v tejto súvislosti priletelo špeciálne lietadlo amerického námorníctva.

Nad Európou zistili rádioaktívne častice, ich pôvod je neznámy
SITA/AP

Hrozbu pre ľudí nepredstavuje

Meracie stanice v siedmich európskych štátoch zistili v ovzduší nepatrné množstvo rádioaktívneho izotopu jódu 131. Množstvo izotopu, ktorého vznik je viazaný na ľudskú činnosť, je podľa francúzskeho inštitútu pre ochranu pred radiáciou IRSN natoľko nízke, že nepredstavuje hrozbu pre ľudské zdravie.

Zdroj izotopu je nejasný. Niektoré médiá špekulujú o ruskom pôvode, lebo ho prvýkrát zachytila ​​nórska stanica neďaleko ruských hraníc. Podľa predsedníčky Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť ČR Dany Drábovej sú akékoľvek obavy o zdravie ľudí neopodstatnené. Namerané hodnoty sú veľmi nízke.

screen-shot-2017-02-19-at-12-12-39_0a000002-3e2a-57c3.png

"Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť upozorňuje, že informácie o zvýšenej aktivite jódu meranom v atmosfére v rôznych krajinách Európy sú niektorými zdrojmi pochybne interpretované a bezdôvodne zveličujú," uviedla v komentári Drábová.

Úrad sa podľa nej napriek tomu zaoberá snahou získať čo najviac informácií o množstve vyskytujúcej sa rádioaktivity v ovzduší a prispieť k hľadaniu jej príčiny. Dve pozitívne detekované stopové množstvá zistené ústavom v Prahe majú podľa nej skôr indikatívny charakter.

"Dá sa predpokladať, že najskôr ide o atmosférický transport naprieč Európou. Zdroj aktivity však zatiaľ nebol identifikovaný, celkom iste sa však nenachádza na území Českej republiky. Takéto situácie nastali už aj v minulosti a ako zdroj bol napríklad identifikovaný únik rádioaktívneho jódu pri výrobe rádioizotopov na lekárske účely, "dodala.

Unikol len nedávno

Prvú správu o výskyte izotopu ohlásila v druhom januárovom týždni stanica v severonórskom Svanhovde, ktorá je len niekoľko stoviek metrov od ruskej hranice. Krátko potom oznámila prítomnosť rádioaktívnej látky v ovzduší stanica v Rovaniemi vo fínskom Laponsku. Počas dvoch týždňov boli nepatrne zvýšené hodnoty jódu 131 namerané v Poľsku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku a tiež v Českej republike.

"Jód 131 je rádionuklid s krátkym polčasom rozpadu (osem dní). Zistenie tohto rádionuklidu preto skôr svedčí o nedávnom úniku," uviedol IRSN. Inštitút dodal, že hodnoty namerané vo Francúzsku, ktoré zodpovedajú aj hodnotám z Českej republiky, nepredstavujú hrozbu pre ľudské zdravie.

Priletelo špeciálne lietadlo

Zdroj izotopu zostáva neznámy, IRSN a ani fínsky úrad pre jadrovú bezpečnosť STUK o možnom pôvode nešpekulujú. "V čase merania panovalo nepriaznivé počasie, takže nemôžeme určiť žiadne konkrétne miesto. Merania z niekoľkých miest v Európe môžu naznačovať, že to prišlo z východnej Európy," citoval portál The Independent Barents Observer Astrid Lilandovú z nórskeho úradu radiačnej ochrany.

Jód 131 sa do ovzdušia mohol dostať napríklad po incidente v jadrovom reaktore, poznamenal server The Independent Barents Observer. Tento izotop unikol napríklad aj pri haváriách v jadrových elektrárňach v Černobyle v niekdajšom Sovietskom zväze či v japonskej Fukušime.

Jód 131 sa tiež využíva v lekárstve, preto ho pripravuje množstvo krajín. So zistením rádioaktívneho jódu zrejme súvisí aj prílet osobitného lietadla Boeing WC-135 amerického vojenského letectva do Británie, o ktorom informovali leteckí blogeri. Stroj spomínaného typu je vybavený prístrojmi na meranie rádioaktivity a zisťovanie jej pôvodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok