Svet si pripomína 30 rokov od najhoršej jadrovej havárie v histórii

TA3 TASR
26.4.2016 06:41

26. apríla 1986 v černobyľskej atómovej elektrárni na Ukrajine počas testu nového bezpečnostného systému došlo k prehriatiu a následnej explózii reaktora. Do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý kontaminoval rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. 200-tisíc ľudí vtedy prišlo pre rozsiahlu evakuáciu o svoje domovy.

Spomienkový obrad

Sirény zazneli v rovnaký moment (01.23 h miestneho času), ako 26. apríla 1986 došlo k výbuchu, informuje stanica BBC. Havária v Atómovej elektrárni Vladimira Iľjiča Lenina, ako sa prevádzka nazývala za sovietskej éry, je dosiaľ najhoršou katastrofou svojho druhu v dejinách ľudstva. Nekontrolovateľná reakcia odtrhla masívnu strechu štvrtého reaktora a do ovzdušia sa dostal obrovský mrak rádioaktívnych látok, ktorý sa rozptýlil nad Európou.

Spomienkový obrad sa konal v meste Slavutyč, postavenom po katastrofe s účelom poskytnúť ubytovanie tisícom ľudí po evakuácii mesta Pripiať.

Deti s vážnymi poruchami

Hladina rádioaktivity zostáva v okolí Černobyľu stále vysoká. Aktivisti varujú, že v regiónoch Bieloruska, ktoré hraničia s Ukrajinou, sa stále rodia deti s vážnymi poruchami a veľké množstvo obyvateľov trpí neobvyklými formami rakoviny.

Počet ľudí, ktorí v dôsledku černobyľskej havárie prišli o život, je predmetom dohadov. Všeobecne je známe, že pri samotnom výbuchu a záchrannej operácii zomrelo približne 30 osôb. Podľa správy OSN z roku 2005 následkom súvisiacich ochorení zomrelo približne 4000 ďalších ľudí. Organizácia Greenpeace však tvrdí, že táto bilancia je v skutočnosti omnoho vyššia.

20 miliónov od Únie

Európska únia prisľúbila ďalších 20 miliónov eur na zabezpečovacie práce v bývalej jadrovej elektrárni v ukrajinskom Černobyle. "EÚ je na čele medzinárodného úsilia zameraného na likvidáciu následkov černobyľskej jadrovej katastrofy," uviedol komisár EÚ pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica vo vyhlásení zverejnenom v predvečer 30. výročia havárie.

Medzinárodné spoločenstvo venovalo na zabezpečovacie a čistiace práce v Černobyle už dovedna viac ako dve miliardy eur. Táto suma zahŕňa aj príspevky Európskej komisie v celkovej výške 730 miliónov eur. Podľa environmentalistov je to však stále omnoho menej, než by si situácia v Černobyle vyžadovala.

Výstavba nového bezpečnostného krytu, ktorú začalo v roku 2010 francúzske konzorcium NOVARKA, je v pokročilom štádiu realizácie. Očakáva sa, že kryt bude položený na reaktor do polovice roka 2017, pričom celkové náklady dosiahnu výšku približne 1,5 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok