O zákaze hazardu v hlavnom meste sa má hlasovať ešte raz

TA3 ČTK TASR
20.2.2017 12:44

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal nemieni akceptovať hlasovanie mestských poslancov, ktorí odmietli zákaz hazardu v hlavnom meste. Ako sám tvrdí, poslanci týmto rozhodnutím pošliapali názor vyše 136 tisíc Bratislavčanov v historicky najväčšej petícii, aká v hlavnom meste bola.

Chce hlasovanie o pôvodnom návrhu

Primátor Bratislavy sa chce napriek zamietavému postoju mestského zastupiteľstva znovu pokúsiť o plošný zákaz herní vrátane kasín na území Bratislavy. Príslušný návrh minulý týždeň zastupiteľstvo odmietlo, keď na schválenie predlohy chýbal jeden hlas.

"Chcem, aby mestské zastupiteľstvo hlasovalo o nariadení opätovne. Chcem, aby sa hlasovalo o pôvodnom návrhu. Je to zápas, ktorý pre mňa nikdy neskončí. Sme blízko cieľa. Urobím všetko pre to, aby bol tento zápas víťazný," povedal Ivo Nesrovnal. Nesrovnal je predsedom petičného výboru, ktorý zhromaždil podpisy viac ako 136 000 ľudí, z toho okolo 98 000 platných, pod petíciu za plošný zákaz hazardu v Bratislave.

Poslanci vraj popreli svoj postoj

Práve petícia, ktorú podpísalo viac ako 15 percent dospelých obyvateľov mesta, bola podmienkou pre to, aby zastupiteľstvo Bratislavy mohlo hlasovať o takomto návrhu. Pôvodná predloha o zákaze umiestňovania herní v Bratislave nezískala pri hlasovaní v zastupiteľstve potrebnú trojpätinovú väčšinu.

Podľa Nesrovnala časť poslancov poprela svoj skorší postoj. Niektorí zastupitelia sa počas rokovaní vyslovili iba pre obmedzenie a nie úplný zákaz hazardu. Asociácia zastupujúca prevádzkovateľov herní už skôr presadzovala, aby sa zákaz nevzťahoval na herne v hoteloch a v nákupných centrách, teda napríklad na kasína. Nesrovnal neuviedol, či je podľa neho možné zvolať opätovné hlasovanie o spomínanom nariadení na základe pôvodnej petície, aj keď návrh na plošný zákaz hazardu zastupiteľstvo už raz odmietlo.

Zlyhanie námestníkov

Na otázku, či už hovoril so svojimi námestníkmi, ktorí tiež nepodporili absolútny zákaz hazardu, Nesrovnal uviedol, že sú momentálne na dovolenke a rozprával sa zatiaľ iba s jedným. "Je to veľmi ťažké a závažné zlyhanie," konštatoval Nesrovnal, avšak s tým, že pripúšťa úvahy o druhej šanci pre nich. Podľa neho je však potrebné pýtať sa na ich hlasovanie aj predsedov politických klubov, z ktorých obaja námestníci pochádzajú.

Primátor dôrazne odmietol tvrdenia, že by výsledok hlasovania bol aj jeho "zlyhaním", čo označil za výhovorky poslancov. Všetko bolo v súlade s rokovacím poriadkom a s tým, k čomu ho zaviazali samotní poslanci. "Nie je to hlasovanie o peniazoch, ale o hodnotách. Chcem, aby Bratislava bola bez hazardu," dodal v súvislosti s upozorneniami niektorých skupín, ktoré poukazujú na to, že zatiaľ nebolo predstavené následné krytie výpadku z herní po absolútnom zákaze hazardu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok