Zmarili najväčšiu petíciu, tvrdí Nesrovnal po hlasovaní o hazarde

TA3 SITA TASR
17.2.2017 11:18

Poslanci zmarili najväčšiu petíciu, aká v Bratislave kedy bola, vyhlásil na tlačovej konferencii bratislavský primátor. Ivo Nesrovnal reagoval na štvrtkové hlasovanie mestských poslancov, ktorí nepodporili zákaz hazardu v hlavnom meste. Asociácia zábavy a hier vyhlásila, že je pripravená na "vecnú diskusiu" o "rozumnej regulácii" hazardu.

Neúspech napriek veľkej petícii

Nesrovnal je šokovaný a sklamaný z rozhodnutia bratislavských mestských poslancov nezakázať a ani neobmedziť hazard v hlavnom meste. "Vyše 136.000 Bratislavčanov sa v petícií jasne vyslovilo za zákaz hazardu, poslanci to však odignorovali," povedal po hlasovaní mestského zastupiteľstva. Téma zákazu pre primátora nekončí. Zvolá preto výbor petície za absolútny zákaz herní v meste, ktorému predsedá a dohodne s ním ďalší postup.

Časť mestských poslancov podľa Nesrovnala vo štvrtok hanebne poprela svoje hlasovanie z januára, keď jednomyseľne odhlasovali požiadavku, aby im primátor predložil návrh všeobecne záväzného nariadenia s absolútnym zákazom umiestnenia herní v Bratislave. 

"Títo poslanci veľmi dobre vedia, že zmarili najväčšiu petíciu aká v Bratislave bola. Je úplne jasné, že budú chcieť hodiť vinu na okolo. Šíriť bludy a prekrúcať, aby zakryli vlastné zlyhanie," skonštatoval primátor. Zároveň pripomenul, že v roku 2015 podpísalo všetkých 45 bratislavských mestských poslancov petíciu za zákaz hazardu v Bratislave.

Petíciu spustil v máji 2015 primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí. Organizátori petície poukázali na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru. Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Vo štvrtok hlasovalo zo 41 prítomných poslancov hlavného mesta za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali. Hazard v Bratislave tak ani nezakázali a ani nijako neobmedzili.

Zvolenský: Povedie to k nečinnosti a rezignácii

Z výsledku hlasovania je sklamaný aj bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. "Vyjadrujem údiv a sklamanie nad rozhodnutím, ktoré odmietlo stanovisko vyše stotisíc občanov mesta Bratislavy o prítomnosti herní hazardných hier v meste," reagoval arcibiskup.

Znehodnotenie tejto občianskej iniciatívy, ktorého dôsledkom bude pokračovanie alarmujúceho stavu, však podľa arcibiskupa nesmie viesť k rezignácii alebo nečinnosti. Naopak. "S ešte väčšou pozornosťou teraz musíme podporovať tých, ktorí sa venujú osobám a rodinám zraneným závislosťou na hazardných hrách a preventívne pôsobia smerom k mladým ľuďom," dodal Zvolenský.

Prohibícia by vraj viedla k rozmachu hazardu

Asociácia zábavy a hier je pripravená na vecnú diskusiu o rozumnej regulácii hazardu v Bratislave a bude ju aj verejne navrhovať. Takúto reguláciu podľa asociácie umožňuje aj zákon schválený Národnou radou. Podľa asociácie na rokovaní mestského zastupiteľstva, ktoré odmietlo absolútny zákaz hazardu na území mesta, znemožnili diskusiu o rozumnej regulácii najmä predstavitelia iniciatívy Zastavme hazard.

„Ide nám o vecnú a zmysluplnú diskusiu a chceme, aby v meste Bratislava bola zavedená regulácia hazardu tak, ako ju umožňuje zákon. Včera na mestskom zastupiteľstve, ale nebola takáto diskusia vôbec umožnená, pretože extrémisti na čele s pánom Antonom Chromíkom vyvolali atmosféru, že každý, kto nebude súhlasiť s absolútnym zákazom hazardu, je pomaly niečo ako zločinec“, povedala Dominika Lukáčová z Asociácie a dodala, že za dnes platný stav, kedy Bratislava neschválila zatiaľ žiadnu reguláciu hazardu sú zodpovední predkladatelia návrhu na absolútny zákaz.

Asociácia dlhodobo upozorňuje, že absolútna prohibícia hazardu na území mesta, by viedla ku rozmachu nelegálneho hazardu, ktorý by ovládli zločinecké skupiny a ktorý by nepodliehali vôbec žiadnym pravidlám. Ako príklad uvádza asociácia mesto Brno, kde sa necelých dvoch rokoch absolútneho zákazu, vracajú späť ku regulovaným herniam a kasínam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok