Vpád na Krym Putinovi neschvaľovali, prezradil politik v exile

TA3 ČTK
16.2.2017 10:40

Škandál okolo komunistického poslanca Denisa Voronenkova, ktorý emigroval na Ukrajinu a získal ukrajinské občianstvo z obavy pred prenasledovaním ruskou tajnou políciou má ďalšie pokračovanie. Exposlanec kritizoval ruskú anexiu Krymu.

Vpád na Krym Putinovi neschvaľovali, prezradil politik v exile
SITA/AP

Spomenul kľúčového poradcu

Voronenko nedávno pomery v Rusku prirovnal k nacistickému Nemecku. Najnovšie sa nechal počuť, že najbližší spolupracovníci prezidenta Vladimira Putina nesúhlasili s pripojením Krymu k Rusku.

Voronenkov v ukrajinskej televízii vyhlásil, že s krymskou anexiou nesúhlasil najmä kľúčový Putinov poradca Vladislav Surkov, ktorý v Kremli zodpovedá za vzťahy s Ukrajinou. Bližšie podrobnosti Voronenkov neuviedol, Surkovov postoj zdôvodnil prehlásením, že politik je "rozumný".

Obvinili ho z podvodov

Rusko obsadilo Krym na jar 2014 a krátko po okupácii a úspešne zorganizovanom referende pripojilo polostrov k svojmu územiu. Ukrajina, rovnako ako veľká časť ostatných štátov sveta, anexiu neuznáva a žiada, aby Moskva zabrané územie vrátila. Ruské ministerstvo zahraničia nedávno oznámilo, že sa o Kryme neplánuje s nikým baviť.

Po Voronenkovej emigrácii sa do veci zaplietla ruská prokuratúra, ktorá obvinili bývalého poslanca z podvodov. Hovorkyňa ruských vyšetrovateľov Svetlana Petrenková bez bližšieho upresnenia uviedla, že skoršiemu stíhaniu Voronenkova bránila jeho poslanecká imunita.

Jeho manželku vylúčia

Straníckemu postihu sa zrejme nevyhne ani Voronenkova manželka Marija Maxakovová, bývalá poslankyňa za vládnu stranu Jednotné Rusko, ktorá sa tiež rozhodla pre ukrajinský exil. Ukázalo sa totiž, že známa ruská mezzosopranistka narodená v Mníchove má okrem ruského občianstva aj nemecké.

Stanovy Jednotného Ruska nepripúšťajú dvojité občianstvo. Vedenie moskovskej organizácie Jednotného Ruska oznámilo, že Maxakovová pri prijímaní do strany svoje nemecké občianstvo zamlčala a bude zo strany vylúčená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok