Vráťte Krym, zrušíme sankcie, odkázala Rusom nová zástupkyňa USA

TA3 ČTK
3.2.2017 10:21

Nová stála predstaviteľka Spojených štátov v OSN Nikki Haleyová obvinila Rusko z eskalácie konfliktu na východe Ukrajiny a vyhlásila, že protiruské sankcie budú platiť, kým Moskva nevráti Ukrajine polostrov Krym.

Vráťte Krym, zrušíme sankcie, odkázala Rusom nová zástupkyňa USA
SITA/AP

Kritika ruskej agresivity

"Považujem za nešťastné, že pri svojom prvom vystúpení musím odsúdiť agresívne počínanie Ruska. To sa stať nemalo. Chceme zlepšiť vzťahy s Ruskom. Ale katastrofálna situácia na východe Ukrajiny nás núti jasne a dôrazne odsúdiť počínanie Ruska," povedala veľvyslankyňa Nikki Haleyová, nominovaná Donaldom Trumpom.

Haleyová dala najavo, že sankcie len tak ľahko neskončia a to napriek Trumpovej chvále na adresu ruského prezidenta a prísľubom zlepšenia vzťahov USA a Ruska.

"Východná Ukrajina samozrejme nie je jedinou časťou krajiny, ktorá trpí kvôli agresívnym krokom Ruska. Spojené štáty naďalej odsudzujú ruskú okupáciu Krymu a vyzývajú k jej okamžitému ukončeniu. Krym je súčasťom Ukrajiny. Sankcie budú platiť, kým Ruská federácia nevráti Ukrajine kontrolu nad polostrovom," vyhlásila Haleyová. "Sankcie proti Rusku nemôžu byť zrušené, kým k tomu (vrátenie Krymu) nedôjde. O budúcnosti svojej krajiny musia rozhodovať Ukrajinci," podporil americkú kolegyňu britský vyslanec Matthew Rycroft.

Ruský zástupca obvinil Britániu

Ruský zástupca Vitalij Čurkin oponoval. Pripomenul Haleyovej, že americká ústava sa začína slovami "my, ľud" a že i ľud Krymu v referende jasne vyjadril svoju vôľu pripojiť sa k Rusku. "Ukrajinská kríza nezačala na Kryme, ale štátnym prevratom (v Kyjeve), podporovanom zvonku," zdôraznil.

Na adresu zástupcu Spojeného kráľovstva Vitalij Čurkin poznamenal, že Británia by najprv sama mala vracať zabrané územia: "Vráťte Gibraltár, vráťte anektovanú časť Cypru, vráťte Čagoské ostrovy v Indickom oceáne, ktoré ste premenili na obrovskú vojenskú základňu, a potom vaše svedomie bude možno čistejšie a budete môcť rozmýšľať o inom."

Celkom priateľská diskusia

Čurkin však pred novinármi označil celú diskusiu za "celkom priateľskú" vzhľadom k prejednávanej téme, a vyslovil sa pre zlepšenie vzťahov s USA, ak sa k tomu naskytne príležitosť. "Občas budú medzi nami vznikať rozpory v jednotlivých otázkach, ale na vašej práci bude v mnohom závisieť, či Rada bezpečnosti bude efektívne pracovať ako hlavný orgán zodpovedný za udržanie medzinárodného mieru a bezpečnosti," povedal Haleyovej a poprial jej ako veľvyslankyni úspech.

Rusko anektovalo Krym v marci 2014 po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve, pripojenie polostrova si dalo schváliť v referende, ktoré sa odohralo pod dohľadom ruských vojakov. Nasledoval ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny, ktorý si doteraz vyžiadal takmer 10.000 mŕtvych. Napriek ďalšiemu z dohodnutých prímerí sa boje opäť rozhoreli a z eskalácie sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok