Nemecko má nového prezidenta. Je ním exminister zahraničia

TA3 TASR
12.2.2017 07:36

Frank-Walter Steinmeier sa stal 12. prezidentom Nemeckej spolkovej republiky od druhej svetovej vojny. Steinmeiera, dlhoročného ministra zahraničných vecí a rešpektovaného sociálneho demokrata, zvolilo na svojom zasadnutí v Berlíne na päťročné funkčné obdobie tzv. Spolkové zhromaždenie.

Steinmeier bol zvolený po tom, ako bez problémov získal v tajnom hlasovaní 931 z 1239 platných odovzdaných hlasov. Šesťdesiatjedenročný diplomat Steinmeier vystrieda vo funkcii 77-ročného Joachima Gaucka, bývalého pastora a východonemeckého prodemokratického aktivistu, ktorý vlani oznámil, že sa vzhľadom na svoj vek nebude uchádzať o ďalší mandát. Gauckov mandát sa končí 18. marca.

Prezidenta v Nemecku volí osobitný orgán, Spolkové zhromaždenie, ktoré je zložené zo 630 poslancov dolnej komory parlamentu a rovnakého počtu zástupcov 16 spolkových krajín Nemecka. Steinmeier mal v prezidentských voľbách podporu veľkej koalície kancelárky Angely Merkelovej. Vládnym kandidátom na prezidenta sa Steinmeier stal po tom, ako sa Merkelovej nepodarilo nájsť konzervatívneho kandidáta, ochotného kandidovať. Steinmeier už dlho patrí medzi najobľúbenejších nemeckých politikov.

steinmeier-merkelova-1140-px-sita-ap_0a000002-b358-d27b.jpg

Steinmeier po svojom zvolení do funkcie povedal, že je otvorený rokovaniu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorého v minulosti označil za "kazateľa nenávisti". "Samozrejme musíte akceptovať možnosti na rozhovory, keď sa vyskytnú. Preto sa musíme pozrieť na to, ako sa budeme správať k americkému prezidentovi," povedal Steinmeier podľa tlačovej agentúry DPA vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej televízie ARD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok