Juncker pochybuje o jednote Únie. Do čela Európskej komisie sa znova nechystá

TA3 ČTK
11.2.2017 19:47

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa nebude uchádzať o druhý päťročný mandát v tejto funkcii v roku 2019. Povedal to v rozhovore, ktorý odvysielala nemecká rozhlasová stanica Deutschlandfunk.

Grécko podľa Junckera pokročilo

Juncker, ktorý je vo funkcii od roku 2014 uviedol, že vtedy “to bola pekná volebná kampaň." "Druhá už ale nebude, pretože sa na nej opäť nezúčastním,“ citovala agentúra DPA. Juncker v rozhovore vyjadril aj pochybnosti o tom, že v rozhovoroch o odstúpení Británie, ktoré majú čoskoro nastať, udrží zostávajúci blok 27 členských krajín jednotu.

“Ostatných 27 členov to ešte nevie, ale Briti vedia veľmi dobre ako sa s tým vysporiadať,“ prehlásil. “Mohli by sľúbiť krajine A to, krajine B a krajine C niečo iné a napokon nebude žiadny jednotný európsky front,“ dodal podľa agentúry Reuters. Povedal aj to, že Británia nemôže vyjednať  obchodné dohody, pokiaľ bude členom Únie.

Juncker sa tiež vyjadril k problematickému vyjednávaniu v súvislosti s gréckym dlhom. Povedal, že žiadna iná krajina neurobila väčší pokrok v zlepšení svojej konkurencieschopnosti ako Grécko. Napriek tomu môže tretí záchranný program, ktorým táto krajina prechádza, napokon stroskotať na tom, že Medzinárodný menový fond sa stále nerozhodol, či sa bude podieľať na ďalšej pomoci, ktorú Atény očakávajú.

Neudržateľná zadlženosť

Grécko tvrdí, že jeho zadlženosť je neudržateľná, vláda chce preto vyjednať s veriteľmi zmiernenie dlhovej záťaže. Grécke ministerstvo financií podľa médií priznalo, že splnilo iba tretinu záväzkov, ktoré má voči veriteľom.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v predchádzajúcich dňoch Grécko kritizoval a vyzval ho k splneniu záväzkov, ako sľúbilo. Grécky premiér Alexis Tsipras obvinil MMF z prieťahov pri rozhodovaní a obvinil organizáciu, že prichádza so stále novými absurdnými požiadavkami.

Grécke médiá, ktoré sú voči Tsiprasovej vláde kritické, sa domnievajú, že prieťahy robí aj grécka vláda. Atény podľa nich dúfajú, že vzhľadom na voľby v Holandsku, Francúzsku a Nemecku si napokon v krajinách eurozóny vymôžu ústupky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok