Ľadový muž Ötzi bol švihák s tetovaniami a vyberaným oblečením

TA3
28.8.2016 20:03

Pred štvrťstoročím našli v Tirolských Alpách telo, ktoré zmenilo nazeranie na život v dávnych dobách. Odvtedy ľadového muža Ötziho analyzujú celé vedecké tímy centimeter po centimetri, ale ešte stále majú čo odhaľovať.

Ľadový muž Ötzi bol švihák s tetovaniami a vyberaným oblečením
Thilo Parg / Wikimedia Commons / CC BY SA 3.0

Vieme o ňom veľa

5 300 rokov stará, veľmi dobre zachovaná múmia muža s prezývkou Ötzi patrí k jednoznačne najprebádanejším múmiám, ale stále prekvapuje. Vieme o ňom, že mal hnedé oči a potetovanú pokožku. Svoj život zrejme trávil v spoločenstve ľudí, ktorí trávili čas ako poľnohospodári a pastieri. Dožil sa asi 45 rokov a smrteľne vykrvácal po zásahu šípu do ramena. V tom čase musel trpieť aj veľkou bolesťou žalúdka. Vieme tiež, že trpel lymskou boreliózou, čo je vôbec prvý zdokumentovaný prípad tohto infekčného ochorenia, ktoré často na človeka prenáša kliešť.

Genetická analýza tiež ukázala, že na svete stále žijú jeho príbuzní. Zatiaľ sa vie o 19 ľuďoch z Tirolska, ktorí s ním majú spoločných predkov, ale ďalší by mohli bývať v švajčiarskom horskom údolí Engadin a v juhotirolskom Vinschagau.

otzi-oblecko_0a000002-255d-c8a7.jpg

Kozie nohavice, šnúrky z pratura

Najnovšie sa vedci pozreli na jednotlivé kusy Ötziho odevu. Vedecký tím chcel presne zistiť, z akých druhov zvierat je oblečenie, ale hľadal aj odpoveď na otázku, či tieto zvieratá už boli v tej dobe domestifikované.

Získať dáta zo všetkých častí oblečenia bol tvrdý oriešok. Genetickú informáciu mohla zničiť kontaminácia, ale aj skladovanie tela v ľade, báli sa tiež poškodenia vzácneho artefaktu. Na analýzu sa dostalo 9 fragmentov, ktoré ukázali prítomnosť piatich druhov zvieracích koží.

Potvrdilo sa, že vrchný veľký kabát bol ušitý z štyroch koží. Išlo o kombináciu kozej a ovčej kože. Ötzi si zrejme musel opravovať kabát tým, čo bolo práve po ruke. Časť odevu pripomínajúca bedrový pás bola vyrobená z ovčej kože, nohavice z kozej. Bolo to údajne preto, lebo táto koža bola dosť pružná, aby poskytovala potrebné pohodlie pri dlhých peších presunoch.

Topánky boli vyplnené suchou trávou. Šnúrky pochádzali z divokej kravy, alebo možno z predchodcu tura. V Alpách bola zima a bolo sa treba zahriať. Ötzi na to z veľkej časti využíval trávu – bola akousi tepelnou výplňou.

Prieberčivý v obliekaní

Hlavu si Ötzi chránil klobúkom z medvedej kožušiny. Keďže aj puzdro pochádzalo zo srnčej kože, zrejem to znamená, že ľadový muž mal prístup k ulovenej zveri. To nebola samozrejmá vec. Nemusí to však nutne znamenať, že to bol lovec. "Ľadový muž nebol pustovník. Pravdepodobne obchodoval s kožušinami alebo domácimi zvieratami," povedal vedúci výskumu Niall O'Sullivan pre Live Science.

Genetická analýza koží navyše ukázala, že ovce, kozy a dobytok boli v tom čase už domácimi zvieratami. Ötzi bol pri vytváraní svojho praktického šatníka "pekne prieberčivý", poznamenali výskumníci.

Ľadový muž mohol byť aj dosť zbehlý v oprave svojho oblečenia. V dobe medenej bola ešte práca s kožou veľmi primitívna a odevy sa dosť rýchlo rozpadali. Ötzi, tak ako jeho generační súpútnici, si musel odev buď neustále obnovovať, aby sa spoje nerozpadli, alebo po častiach nahrádzať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok