Kupujte si Ivankine výrobky, vyzvala Trumpova poradkyňa v televízii

TA3 ČTK
10.2.2017 00:04

Biznis rodiny amerického prezidenta Donalda Trumpa sa prvýkrát od jeho nástupu do funkcie ocitol pod paľbou kritikov, ktorí Bielemu domu vyčítajú zneužitie verejnej funkcie ku komerčným účelom.

Kupujte si Ivankine výrobky, vyzvala Trumpova poradkyňa v televízii
SITA/AP

Porušila etické pravidlá?

Trumpova poradkyňa Kellyanne Conwayová v televíznom vysielaní odporučila národu, aby si kupoval módnu značku Trumpovej dcéry Ivanky, ktorej produkty začali v posledných dňoch niektoré obchody sťahovať. Šéf parlamentného výboru pre dohľad nad exekutívou označil postup za neprijateľný a kritizovalo ho aj množstvo expertov.

"Spravím tu bezplatnú reklamu. Choďte a všetci si kupujte Ivankine výrobky, nájdete ich na ineterte," vyhlásila Conwayová v rozhovore pre televíznu stanicu Fox News s tým, že jej oblečenie a módne doplnky sú skvelé.

Podľa denníka The New York Times tým porušila etické pravidlá zamestnancov federálnych úradov, ktorí nesmú využívať svoje postavenie k propagácii výrobkov či služieb. "Neexistuje jasnejší príklad porušenia tohto zákazu, ako keď využijete úradne postavenie a spravíte zo seba chodiacu reklamu na výrobky či služby súkromníka. Pokúša sa celkom tvrdo pomôcť k zisku Ivanky a tým aj prezidentovej rodine," povedal denníku profesor ústavného práva z Harvardovej univerzity Laurence Tribe.

Obchody sťahujú jej tovar

Do kritiky sa pustil aj republikánsky predseda Výboru pre dohľad nad vládnymi úradmi Jason Chaffetz, podľa ktorého bol jej postup "zlý, jednoznačne za hranicou a neakceptovateľný". Chaffetz spolu s demokratickým kolegom z výboru Elijahom Cummingsom plánuje pre propagáciu tovaru Trumpovej dcéry napísať list prezidentovi, aby ho upozornil na neprípustnosť podobných praktík.

Hovorca Bieleho domu Sean Spices na otázky novinárov povedal, že Conwayová kvôli reklame "dostala doporučenie", viac ale situáciu nekomentoval.

Trump pred nástupom do funkcie previedol svoje firmy do vlastníctva fondu a vyhlásil, že sa plánuje vyhýbať stretu záujmu. Nedávno sa však prvýkrát po vstupe do úradu aktívne vyjadril v prospech módnej značky Ivanka Trump Collection, vlastnenej jeho dcérou.

Kritizoval obchodný reťazec Nordstrom za to, že podľa neho neférovo vyradil jej tovar z ponuky. Firma svoj čin zdôvodnila s tým, že predaje jej výrobkov neboli uspokojivé. Práve otázka na tento spor vyvolal reakciu Conwayovej. Nordstrom pritom nie je jedinou firmou, ktorá sa zbavuje výrobkov Trumpovej dcéry. Pridali sa k nemu aj reťazce TJX, T. J. Maxx a Marshalls.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok