Trúchlia nad neexistujúcimi obeťami. Trumpova poradkyňa získala nechcenú pozornosť

TA3 ČTK
3.2.2017 18:27

Kontroverzný dekrét prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zakazuje vstup do USA obyvateľom siedmich prevažne moslimských krajín, jeho poradkyňa Kellyanne Conwayová obhajovala poukázaním na masaker v meste Bowling Green, ktorý podľa nej spáchali dvaja utečenci z Iraku.

Trúchlia nad neexistujúcimi obeťami. Trumpova poradkyňa získala nechcenú pozornosť
SITA/AP

Bol to vraj omyl

Pozornosť svetových médií tento argument upútal hlavne preto, že v ospalom mestečku na juhozápade amerického štátu Kentucky k žiadnemu podobnému činu nikdy nedošlo. Conwayová uviedla, že slovo masaker použila omylom.

"Stavím sa, že je pre ľudí veľkou novinkou, že prezident Obama na šesť mesiacov zastavil program pre irackých utečencov po tom, ako do tejto krajiny prišli dvaja Iračania, radikalizovali sa a stali sa strojcami masakru v Bowling Green," uviedla Trumpova poradkyňa Conwayová pre stanicu MSNBC na obhajobu kontroverzného exekutívneho príkazu. "Väčšina ľudí o tom nevie, pretože o tom médiá neinformovali," dodala poradkyňa.

Ako informovali americké médiá, nedošlo v meste Bowling Green nikdy k žiadnemu podobnému masakru a rovnako Trumpov predchodca Obama nikdy nezastavil program pre prijímanie utečencov z Iraku. Podľa The Washington Post sa v skutočnosti udalosti odohrali úplne inak.

V roku 2011 boli v Bowling Green skutočne zadržaní dvaja Iračania, ktorí však neplánovali žiadny teroristický útok na americkom území, ale snažili sa poslať peniaze a zbrane radikálom z teroristickej siete Al-Káida pôsobiacej v ich vlasti. Ešte v Iraku muži nastražili výbušniny na amerických vojakov.

Alternatívne fakty

Obaja Iračania, ktorí sa sa podľa agentúry AP do USA dostali omylom, si neskôr od súdu vyslúžili dlhoročné väzenie. Obamova vláda v reakcii na tento prípad nariadila sprísnenú kontrolu irackých utečencov, program na ich prijímanie ale nikdy nezastavila.

Conwayová na twitteri napísala, že sa pomýlila. Namiesto masakra v Bowling Green vraj chcela povedať "teroristi z Bowling Green." Chybnú informáciu o Obamovom utečeneckom program však nekomentovala. Na sociálnych sieťach sa výrok prezidentovej poradkyne stal terčom mnohých vtipov. Užívatelia žartovne trúchlia za neexistujúe obete z Bowling Green.

Šéfka Trumpovej volebnej kampane a aktuálna poradkyňa amerického prezidenta Conwayová už pred časom upútala pozornosť svojim komentárom k sporu o počte ľudí, ktorí sa zúčastnili na Trumpovej inaugurácii. Hovorca Bieleho domu Sean Spicer uviedol, že účasť bola "vôbec najvyššia." Z porovnania fotografií bolo ale jasné, že na inauguráciu Trumpovho predchodcu Obamu prišlo oveľa viac ľudí. Conwayová uviedla, že Spicer neklamal, ale poskytol novinárom "alternatívne fakty."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok