Vojnu ste začali vy, napísal Obamovi údajný strojca útoku na Dvojičky

TA3 ČTK
9.2.2017 20:41

Údajný strojca útoku z 11. septembra 2001 Chálid Šajch Muhammad napísal bývalému americkému prezidentovi list. Podľa neho boli impulzom k teroristickým útokom početné previnenia Spojených štátov voči moslimským krajinám.

Vojnu ste začali vy, napísal Obamovi údajný strojca útoku na Dvojičky
SITA/AP

Ruky postriekané krvou

Bývalý americký prezident Barack Obama, právnik ovládajúci ľudské práva, mal nechávať zabíjať svojich nepriateľov bez súdu. O dlho utajovanom dokumente informoval denník Miami Herald. "Neboli sme to my, kto proti vám začal vojnu. Boli ste to vy a vaši diktátori v našej krajine," napísal Muhammad, ktorý sa narodil v Kuvajte, ale má pakistanské občianstvo. "Ruky máte stále postriekané krvou našich bratov, sestier a detí, ktorí boli zabití v Gaze," píše sa v liste.

51-ročný Muhammad spomína aj na nevinné obete amerických útokov bezpilotnými lietadlami a Spojeným štátom vyčíta mnoho vojenských intervencií, začínajúcich Irakom a končiach Vietnamom.

"Alah nám pomohol uskutočniť útoky z 11. septembra, zničiť kapitalistické hospodárstvo a odhaliť jasné pokrytectvo vašej dlhodobej snahy nárokovať si demokraciu a slobodu," napísal údajný strojca atentátov, pri ktorých zahynulo, najmä v New Yorku a Washingtone, najmenej 3000 civilistov.

Ide o propagandu?

Muhammadov list, ktorý má osemnásť strán, začal vznikať v roku 2014 a je z roku 2015. Obama ho ale obdržal len pár dní pred odchodom z funkcie. Predstavitelia väznice Guantánamo na Kube, kde je Muhammad uväznený, totiž odmietali list odovzdať.

Ich postoj podporili aj žalobcovia, podľa ktorých mal byť text napísaný ako propaganda. Odoslanie dopisu ale nakoniec nariadil až vojenský sudca.

Smrti sa nebojí

Muhammad bol chytený v Pakistane v roku 2003. Od roku 2006 je v Guantáname, kde sa v roku 2007 priznal k zosnovaniu útoku z 11. septembra. Americká Ústredná spravodajská služba na neho použila najtvrdšie metódy výsluchu, pripomenul server televízie CBS News.

Muhammadovi hrozí trest smrti, v liste ale píše, že sa ho nebojí. "Nikdy vás, ani súd, nepožiadam o milosť. Pokiaľ ma odsúdia k smrti, budem ešte šťastnejší, že sa stretnem s Alahom a prorokmi a uvidím svojich najlepších priateľov, ktorých ste nespravodlivo zabili po celom svete a uvidím aj Usámu bin Ládina."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok