Vo francúzskej jadrovej elektrárni hlásia výbuch a niekoľko zranených

TA3 ČTK
9.2.2017 13:07

Z jadrovej elektrárne na západe Francúzska hlásili výbuch, pri ktorom sa podľa miestnych úradov ľahko zranilo päť ľudí. Denník Ouest-France napísal, že jadrový materiál neunikol. Elektráreň je na pobreží pri meste Flamanville, kde zamierili záchranné jednotky z niekoľkých miest.

Explóziu zaznamenali okolo 10.00 hod stredoeurópskeho času v strojovni elektrárne. “Nebolo potrebné spustiť mimoriadny bezpečnostný plán, pretože nie je žiadne riziko jadrového úniku,“ napísal list s odkazom na prefektúru. Podľa hasičov sa explózia a následný požiar týkajú centra elektrárne, ktoré je mimo jadrovej zóny.

“Je to z technického hľadiska významný incident, ale nejde o jadrovú nehodu, pretože explózia bola mimo jadrovú zónu,“ povedal predstaviteľ miestnej prefektúry Olivier Marmion. Potvrdil, že jeden z dvoch reaktorov bol po explózii odstavený.

V elektrárni, ktorá patrí energetickej firme EDF, sú dva tlakové reaktory z rokov 1986 a 1987, z ktorých každý vyrába 1,3 gigawattov elektriny. Buduje sa tretí reaktor, ktorý má byť dokončený budúci rok. Firma EDF ani agentúra pre jadrovú bezpečnosť informácie o nehode nekomentovali. Podľa Le Figaro si zástupca EDF neželal reagovať a odkázal iba na vyjadrenia prefektúry, ktorá vylučuje riziko úniku jadrového materiálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok