Na hraniciach Číny chystajú nové opatrenia, majú posilniť imigračné kontroly

TA3 ČTK
9.2.2017 12:16

Čína bude snímať odtlačky prstov všetkým cudzincom, ktorí budú chcieť vstúpiť do krajiny. Oznámilo to čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti. Opatrenia začnú platiť v piatok na letisku v juhočínskom Šen-čene, ktorý leží na hraniciach s Hongkongom a postupne sa rozšíria na ďalšie miesta.

Na hraniciach Číny chystajú nové opatrenia, majú posilniť imigračné kontroly
SITA/AP

Podobné požiadavky uplatňujú v súčasnosti aj ďalšie krajiny, vrátane Spojených štátov, Japonska, Taiwanu či Kambodže. USA zaviedli snímanie odtlačkov prstov v rámci posilňovania bezpečnostných opatrení na hraniciach po teroristických útokoch v New Yorku a Washingtone z 11. septembra 2001.

Odovzdať odtlačky prstov bude musieť na hraniciach väčšina návštevníkov Číny vo veku od 14 do 70 rokov. Výnimka bude platiť napríklad pre držiteľov diplomatických pasov. Zatiaľ nie je jasné či budú čínske úrady zhromažďovať aj ďalšie biometrické dáta.

Opatrenie podľa ministerstva vnútornej bezpečnosti prispeje k posilneniu imigračných kontrol. Čínske úrady napočítali minulý rok na hraniciach viac ako 76 miliónov vstupov a výstupov cudzincov. Väčšina z nich bola z Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov a Ruska, informovala agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok