Švédsko predĺži kontroly na hraniciach, dôvodom sú migranti z Líbye

TA3 TASR
1.2.2017 16:00

Švédska vláda sa rozhodla predĺžiť až do mája dočasné hraničné kontroly. Premiér Stefan Löfven opatrenie zdôvodnil nárastom počtu migrantov, ktorí sa do Európskej únie pokúšajú dostať z Líbye.

Švédsko predĺži kontroly na hraniciach, dôvodom sú migranti z Líbye
SITA/AP

Löfven sa takto vyjadril pre švédsky rozhlas po tom, ako o tejto téme pred piatkovým neformálnym summitom na Malte diskutoval s členmi parlamentného výboru pre záležitosti EÚ.

Európska komisia odporučila minulý týždeň predĺženie hraničných kontrol v piatich členských štátoch Schengenu, a to o ďalšie tri mesiace. Konkrétne sa tak vyjadrila o Rakúsku, Nemecku, Dánsku, Švédsku a Nórsku.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos zároveň dodal, že tieto kontroly nemôžu byť predlžované naveky a ide len o núdzové opatrenie.

Švédsko zaviedlo náhodné kontroly na hraniciach s cieľom zmierniť prílev migrantov ešte v novembri 2015. Odvtedy ich viackrát predĺžilo, naposledy do 11. februára. Dočasné kontroly sa týkajú najmä Öresundského mosta, ktorý spája Švédsko a Dánsko, a prístavov na juhu krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok