Fico odmietol ponuku Lipšica/Keď záchranári volajú o pomoc

7.12.2023 17:57 , Aktualizované: 7.12.2023 20:52

V dnešnej prvej časti relácie Téma dňa sme sa rozprávali s poslancom NR SR a bývalým prezidentom Policajného zboru SR Tiborom Gašparom (Smer-SD) a v druhej časti nám odpovedal na otázky poslanec NR SR a prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský (KDH).

Daniel Lipšic ponúkol, že odíde, ak vláda zachová špeciálnu prokuratúru. Vláda Roberta Fica to odmietla. Chce v skrátenom konaní špeciálnu prokuratúru zrušiť a jej agendu presunúť pod krajské prokuratúry. Generálny prokurátor v tom problém nevidí. Proti sa vyslovila Európska komisia, aj Spojené štáty americké. Bude vláda ich výhrady rešpektovať? Nemala radšej prijať návrh Daniela Lipšica, ako riskovať žalobu na Súdnom dvore EÚ a zastavenie eurofondov? Rozprávali sme sa s Tiborom Gašparom.

Keď Vám ide o život a zdravie je to záchranár, ktorý Vám poskytne pomoc ako prvý. Platí to len v prípade, že je nejaký nablízku. A to je na Slovensku problém. Záchranky nedostali žiadne peniaze z Plánu obnovy a platy šoférov sú mizerné. Teraz im pripravilo ďalšie nemilé prekvapenie ministerstvo. Aké a čo s tým chcú robiť? Odpovedal poslanec Národnej rady a prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

Nová mapa záchraniek

K téme novej mapy záchraniek sa prišiel vyjadriť František Majerský (KDH), poslanec NR SR.

V úvode sa Majerský vyjadril k tomu, že KDH je určite proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry a dodal, že sa zúčastnil na oboch protestoch v Bratislave. Na jeden z nich prišlo zhruba 100 ľudí, na druhy viac ako 1 000. Rušenie špeciálnej prokuratúry je podľa neho nesprávne v skrátenom legislatívnom konaní a tiež bez odbornej diskusie.

"Chýbame keď pacient potrebuje pomoc v živote ohrozujúcom stave," povedal Majerský k novej mape záchraniek na Slovensku. Niektoré záchranárske autá mali podľa jeho slov najazdené 800-tisíc kilometrov, čo podľa neho svedčí volaniu po novému vozovému parku. Z plánu obnovy sa spolu s kolegami tešili, "peniaze nakoniec prepadli a nevieme kde skončilo 23 miliónov eur. Na nové záchranky boli neskoré verejné obstarávania a tendre. Prichádzajú nové vozidlá a kolegovia to veľmi oceňujú. Tie, ktoré už nebudeme potrebovať budú putovať na Ukrajinu," vysvetľoval Majerský.


Zle nastavená mapa

Dostupnosť sanitiek na hornej Orave je podľa Majerského veľmi zlá. Bolo tam osem bodov a po novej mape záchraniek majú byť iba dva. "V tejto veci nejde o politiku ale o zachránené životy pacientov," tvrdil Majerský. S ministerkou majú v tejto téme otvorenú diskusiu.


Rušenie špeciálnej prokuratúry

K téme rušenia špeciálnej prokuratúry sa prišiel vyjadriť Tibor Gašpar (Smer-SD), poslanec NR SR expolicajný prezident.

Rušenie špeciálnej prokuratúry je podľa Gašpara aj o osobe Daniela Lipšica. "Nemal byť nikdy špeciálnym prokurátorom, je to politik a spolitizoval špeciálnu prokuratúru". Gašpar odôvodňoval rušenie kritikou systému, zlyhala činnosť úradu a spomenul to aj v spojitosti s čurillovcami. Podľa Gašpara porušovali aj ľudské práva ako napríklad narúšanie domovej slobody. Gašpar hovoril aj o ľuďoch ako bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý spáchal vo väzení samovraždu.


Vzor, Balkán

Rozhodnutie vlády porovnal v rušení špeciálnych inštitúcií s Rumunskom a Bulharskom, ktoré podľa jeho slov Európska únia zrušiť nezakazuje. "Podľa európskeho práva to nie je žiadna podmienka. Akútne hrozí ohrozenie ľudských práv," dodal.

Podľa Gašpara tiež v jeho prípade voči nemu koná zaujatý prokurátor. Vysokopostavených činiteľov budú podľa Gašpara riešiť krajské prokuratúry. Gašpar prirovnal väzbu k mučeniu. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok