Slovenský záchranár po návrate z Turecka: Bol to krst ohňom. Na rozlúčku s rodinou nebol čas

ta3
13.2.2023 17:26

Turecko a Sýria potvrdili po ničivom zemetrasení už viac ako 37-tisíc obetí. Na záchrane osôb sa podieľali aj slovenskí záchranári. O tom, aké je to zachraňovať ľudí z pod trosiek sme sa v Štúdiu ta3 rozprávali so Zdenkom Gašparíkom a Michalom Cesnekom, ktorí sa iba pred niekoľkými hodinami vrátili z Turecka.

"Celé to začína tak, že Slovenská republika ponúkne pomoc. V medzinárodných štruktúrach sa táto pomoc buď akceptuje, alebo nie. Ak sa akceptuje, začína plynúť 12-hodinová lehota. V tejto lehote musíme pripraviť celý záchranársky tím, s celým materiálovým vybavením, so všetkými potrebnými dokumentami, poisteniami na to, aby mohol odletieť do postihnutej oblasti," opísal prípravu na vyslanie pomoci člen záchranného tímu Zdenko Gašparík. 

"V tomto prípade sme boli trochu v časovej tiesni, keďže akceptácia bola zhruba o 13. hodine a let bol už o 22. hodine, takže príprava bola o nejaké 4 hodiny kratšia," doplnil Gašparík, ktorý sa spolu so svojimi kolegami vrátil v sobotu 12. februára zo záchrannej akcie v Turecku.

Odišli nečakane

Podľa slov Michala Cesneka Slovensko ponúklo zasiahnutej oblasti svoju pomoc hneď po oznámení nešťastia. Záchranári boli zalarmovaní, aby boli v pohotovosti. "Cca o 13. hodine volal operačný dôstojník, že budeme nasadení. Povedal, že máme prísť do práce, pobaliť si osobné veci, zhromaždiť materiál, pričom nás limitovalo to, že preprava bola lietadlom, čiže sme museli vybrať len tie najnutnejšie veci," opísal prípravu Cesnek. 

Každý zo zapojených slovenských záchránarov doma nechával rodinu. "V mojom prípade som sa ani osobne nelúčil s manželkou ani s dcérou, lebo som bol v práci. Samozrejme, zavolali sme si. Obavy príbuzných, samozrejme, narastali. Sme na to pripravení, sme členovia záchranného modulu. Na takéto situácie nečakáme, ani nie sme pripravení, ale rátame s tým, keďže je možné, že sa to stane. Naše rodiny to musia akceptovať," doplnil Gašparík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok