Odveta za Krymský most. Rusi sa snažia vytvoriť šokovú vlnu, hovorí o výbuchoch na Ukrajine Macko

ta3
10.10.2022 10:34

Mŕtvi a zranení sú po celej krajine. Po výbuchoch vo viacerých mestách na Ukrajine to potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj. Explózie hlásili z Kyjeva, Dnipra, Žytomyru, ale aj Charkova. Viac sme sa o tejto téme rozprávali s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom a spolupracovníkom ta3 na Ukrajine Martinom Dorazínom.

Po tom, čo ruské jednotky ostreľovali okolie Záporožia, bolo dva výbuchy počuť v pondelok ráno aj v mestne Dnipra. "V priebehu niekoľkých minút sa ozvala séria niekoľkých výbuchov, sú tu aj mŕtvi. Bolo vidieť aj požiar v uliciach. Obetí bude určite viac. Expolózií bolo podľa mňa okolo šesť až osem. V celej oblasti platí vzdušný poplach," povedal český novinár a spolupracovník ta3 v Dnipre Martin Dorazín.

Rakety riadené na diaľku

Podľa informácií, ktoré má Dorazín k dispozícii, sa Rusi snažia vyradiť z prevádzky elektrárne a rozvodne elektrickej siete, najmä v Kyjeve a v Ľvove. "Je to zjavná odveta za poškodenie Krymského mostu," povedal Dorazín.

"Rusko od začiatku vojny masívne útočilo na celé ukrajinské územie, no vtedy si viac vyberalo vojensko-strategické ciele. V tomto okamihu ide o útočenie na nelegitímne ciele," povedal generál vo výslužbe Pavel Macko, ktorý poukázal na to, že podľa ženevských konvencií sa môže útočiť na vojenské sily protivníka alebo na takú infraštruktúru, ktorá súvisí bezprostredne s vojenskými silami protivníka.

"V tomto prípade vidíme, že Rusi nemajú vzdušnú nadvládu, preto nemôžu zasiahnuť tie ciele, ktoré by v krajine chceli zasiahnuť. Preto používajú rakety, ktoré sú riadené na diaľku," okomentoval ruskú ofenzívu Macko. "Výsledkom je ničenie populačných centier, lebo rakety nielen že nevedia presne zasiahnuť, ale veľakrát to vyzerá, že je ľahšie pre ruské sily zasiahnuť veľké mesto, lebo je to veľký terč," uviedol Macko. 

"Ukrajinská obrana funguje," povedal Macko, pričom upozornil, že napriek tomu, že Ukrajinci mali od začiatku vojny vážne poškodenú protivzdušnú obranu, Rusom sa ju aj tak nepodarilo zničiť, aj keď predpokladali, že ju zničia rýchlo. "Útoky na civilnú infraštruktúru a obývané populačné centrá vidíme dlhodobo," podotkol Macko a poukázal aj na to, že je očividné, že Ukrajinci žiadajú od spojencov pomoc v podobe obranných systémov. 

Na otázku, ako dlho môže ruská armáda plošne ostreľovať celú Ukrajinu Macko odpovedal, že to môže trvať týždne aj mesiace "Podľa môjho čítania tejto situácie sa v tomto okamihu Rusi snažia vytvoriť šokovú vlnu, ktorou chcú zlomiť odpor obyvateľstva, odpor ukrajinských ozbrojených síl, podlomiť im morálku. Výsledok bude presne opačný," povedal Macko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok