Putin chystá anexiu. Historik Kríž povedal, čo bude nasledovať

ta3
29.9.2022 14:41

Je to isté, Kremeľ v piatok oficiálne oznámi pričlenenie štyroch okupovaných častí Ukrajiny k Rusku. Ide de facto o ďalšiu anexiu Ukrajiny. Aj keď ju Kyjev ani západné krajiny neuznajú, mohla by zásadne zmeniť priebeh vojny. Ako, to nám vysvetlil historik Juraj Kríž.

Anexia okupovaných oblastí znamená podľa Kríža novú fázu vojny. "Pre Putina ide o bod, z ktorého sa bude náročné vracať. Vojna sa posúva do ťažko predvídateľnej fázy," povedal. Dodal, že tento krok má aj silné propagandistické ciele: "Konečne môže povedať ruskej verejnosti, že 'špeciálna vojenská operácia' a následná mobilizácia mali nejaký efekt."

Vojna na území Ruska

Silný význam anexie spočíva aj v tom, že podľa zákona regulárne ruské jednotky môžu bojovať aj v zahraničí, zatiaľ čo zálohy a rezervy môžu vykonávať bojové operácie len na území Ruska. Historik upozornil, že akonáhle by sa tieto územia stali súčasťou Ruskej federácie, armáda získa oveľa väčšiu flexibilitu.

Ukrajina pokračuje v oslobodzovaní svojich území, no môže sa stať, že od piatka bude Rusko tieto oblasti považovať za svoje. "Je to veľký paradox, pretože Putin chce zmeniť túto vojnu z útočnej na obrannú, alebo to takto prinajmenšom bude chcieť interpretovať," povedal Kríž.

Ďalej uviedol, že vojna mení svoj charakter a Putinovi dáva možnosť vojnu o nejaké obdobie predĺžiť. No nielen západné krajiny, ale aj spojenci Ruska, ako napríklad Srbsko alebo Čína, už oznámili, že výsledky referend a anexiu neuznajú.

Nové spôsoby boja

V piatok popoludní by mal Vladimir Putin s predstaviteľmi štyroch okupovaných oblastí slávnostne podpísať dohodu o začlenení k Rusku. "Niektorí tvrdia, že môže Ukrajine oficiálne vyhlásiť vojnu, ale aj stanné právo a ďalšie opatrenia," povedal publicista. Existuje viacero odhadov a informácií o tom, aké by mohli byť ďalšie kroky ruského prezidenta. Kríž pripustil, že "nevieme, čo bude zajtra".

V priebehu týždňa zaznamenali na plynovode Nord Stream viacero výbuchov. Podľa Kríža treba byť pri hľadaní vinníka opatrný, no viacerí analytici tvrdia, že "je to odkaz Putina Západu, akým spôsobom môže vojnu vyhrotiť".

Vojna sa tak nemusí prehlbovať nielen prostredníctvom priamych vojenských konfrontácií na bojisku, ale aj takýmito akciami. "Celý svet je poprepájaný systémom potrubí a káblov, cez ktorý prúdia energie a informácie. V budúcnosti môže byť aj toto forma vojny," povedal Kríž.

Jadrový útok zrejme nehrozí

Kríž tvrdí, že odhadnúť hrozbu nukleárnej vojny je síce "pochmúrna veda", no všetci odborníci, ktorí sa touto problematikou zaoberajú, sa zhodujú na tom, že možnosť jadrového útoku je vysoko nepravdepodobná. "Jadrový útok medzikontinentálnymi balistickými raketami, ktorý by zničil celý svet, je v podstate vylúčený," uviedol.

Podľa niektorých analytikov sa mierne zvýšila pravdepodobnosť toho, že by Putin demonštratívne mohol pristúpiť k útoku taktickou jadrovou zbraňou s nízkou náložou na neobývané územie, napríklad Hadí ostrov. Kríž však upozorňuje, že pravdepodobnosť tejto udalosti je stále veľmi nízka a dôjsť by k nej mohlo až vtedy, ak by sa Putin ocitol v mimoriadne zúfalej situácii.

Stále pri moci 

Aj napriek tomu, že v Rusku sa konajú protesty proti mobilizácii a z krajiny utekajú státisíce ľudí, si Kríž myslí, že Vladimir Putin má v Kremli stále podporu medzi najsilnejšími činiteľmi. "Nasledujú ho, pretože nevidia lepšiu alternatívu," povedal.

Kríž dodal, že ak by sa ruský prezident odhodlal k nerozumnému kroku (napríklad nasadeniu jadrovej zbrane), ktorý by mocných v Kremli "zmietol" spolu s ním, tak by zrejme začali uvažovať iným spôsobom.

Ďalším momentom, vďaka ktorému by sa proti Putinovi mohla obrátiť ešte väčšia časť verejnosti, by podľa Kríža mohlo byť vyhlásenie stanného práva. "Doteraz sa Putin spoliehal na to, že existovala akási spoločenská dohoda medzi ním a obyvateľmi o tom, že oni budú mať relatívne dobrý životný štandard a nechajú ruské vedenie robiť, čo chce. Tým, že Rusko vtiahol do vojny, Putin vytvoril úplne novú situáciu, v ktorej môže začať strácať podporu obyvateľov," uzavrel Kríž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok